Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2013

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι δύτες αναζητούν στα αμπάρια του βυθισμένου πλοίου και άλλα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου (μέχρι στιγμής οι νεκροί έχουν φτάσει τους 211), οι Αρχές φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός θα φτάσει έως και τους 360 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα στρέφονται προς την Ευρώπη ζητώντας βοήθεια αντιμέτωποι με μία αδιάκοπη ροή προσφύγων. 

Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της (30.000 από την αρχή του έτους, τετραπλάσιοι από το 2012), η μετανάστευση θα βρίσκεται την Τρίτη στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.


Και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα «για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο χωρίς επεξηγήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας ενός θέματος εκρηκτικού, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ετησίως, που είναι «ντροπή», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε διά της υπουργού Ένταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένζ ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την τροποποίηση του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί «ύποπτους» όλους τους παράνομους μετανάστες.

Σε αυτόν τον νόμο εμπίπτουν οι 154 επιζήσαντες του ναυαγίου της Λαμπεντούζα, οι οποίοι θεωρούνται εγκληματίες, ακριβώς όπως και ο τυνήσιος διακινητής τους, ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο του πλοίου που βυθίστηκε.

Στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα ένας από αυτούς, ο Άλι από την Ερυθραία , διηγείται ότι κολύμπησε επί πέντε ώρες πριν φτάσει η βοήθεια: «Η οικογένειά μου και πολλοί φίλοι βρίσκονταν επάνω στο πλοίο. Δεν μπορώ να μιλήσω γι΄αυτό, είναι υπερβολικά οδυνηρό».

Τις τελευταίες εβδομάδες το νησί της Λαμπεντούζα έχει πλημμυρίσει και πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Πραγματικά δεν αντέχουμε άλλο, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που φθάνουν σε αυτό το νησί που θα έπρεπε να είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός με τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου και έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση» λέει ένας ψαράς, κάτοικος του νησιού.

Τη Δευτέρα οι Ιταλοί δύτες έφεραν στην επιφάνεια ακόμη 17 σορούς από το βυθισμένο πλοίο, ανεβάζοντας τον προσωρινό απολογισμό των νεκρών σε 211, όπως δήλωσε ο διοικητής του λιμενικού Φιλίπο Μαρίνι.

«Οι δύτες έφεραν στην επιφάνεια δύο σορούς σήμερα το πρωί και στη συνέχεια 15 ακόμη, μεταξύ αυτών και τεσσάρων γυναικών» δήλωσε ο Μαρίνι. Υπάρχουν φόβοι ότι 300 έως και 360 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην τραγωδία της περασμένης Πέμπτης.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι το πλοίο έχει ναυαγήσει σε βάθος 40 μέτρων, οι δύτες μπορούν να κατέβουν στο ναυάγιο για λίγα λεπτά κάθε φορά γι' αυτό και οι έρευνες προχωρούν αργά. Όλες οι σοροί γύρω από το πλοίο και όσες βρίσκονταν στο κατάστρωμα έχουν περισυλλεγεί, όμως δεκάδες πιστεύεται ότι βρίσκονται μέσα στο πλοίο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: