Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2013

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο «ΓΡΙΦΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το 5μελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι η ανάκριση σε βάρος του πρώην υπουργού Γ.Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

«Αγκάθι» στην όλη υπόθεση αποτελεί η Βουλή της μίας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.


Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Πέμπτης, είναι η πρώτη φορά που οι ανώτατοι δικαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ζήτημα και οι ερμηνείες που διατυπώνονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.»

Οι δύο απόψεις

Η μία άποψη λέει το εξής: Η Βουλή της 6 Μαΐου είχε δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη μέχρι και τη δεύτερη σύνοδό της. Εφόσον με ευθύνη της Βουλής παρήλθε ολόκληρη η περίοδος εκείνη (διάλυση και προκήρυξη νέων εκλογών) χάθηκε αυτό το δικαίωμα, κατά συνέπεια εξαλείφθηκε το αξιόποινο των πράξεων του υπουργού.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα ερμηνεία: δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Βουλή της 6ης Μαΐου συστάθηκε για να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, αλλά συγκροτήθηκε ως μεταβατική για τις επόμενες εκλογές. Συνεπώς δεν εκλαμβάνεται ως κοινοβουλευτική περίοδος και άρα δεν τίθεται θέμα «αποσβεστικής προθεσμίας των υπουργικών πράξεων». 

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα

Τον Ιούλιο η Ολομέλεια είχε ψηφίσει υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα δυο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) όπως αυτά καταγράφονται στο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία είχαν ψηφίσει συνολικά 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα, 9 άκυρα και 5 λευκά. 

Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της νόθευσης ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά ψήφισαν 34 και «παρών» ψήφισαν 67 βουλευτές.
Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά ψήφισαν 42 και «παρών» ψήφισαν 18 βουλευτές.
Υπέρ της άσκησης δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ψήφισαν 220 βουλευτές, κατά ψήφισαν 35 και «παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: