Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2013

«ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ» ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Της Χαράς Τζαναβάρα
Ερωτήματα για τη συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νέου νόμου 4178/2013 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων δημιουργεί η επίμαχη απόφαση 3341/2013 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις του 2011.




Από το πλήρες κείμενο της απόφασης-καταπέλτη, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι το ακυρωτικό δικαστήριο απορρίπτει τα επιχειρήματα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και επιμένει στην πολεοδομική αντιμετώπιση των αυθαιρέτων. Εχει ενδιαφέρον η παράθεση όλων των νόμων «τακτοποίησης» που χρονολογούνται από το 1974, με την παρατήρηση ότι έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί, αλλά και οι συχνές αναφορές στο άρθρο 24 του Συντάγματος που επιβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος.



Μόνο εισπρακτικοί οι λόγοι



Το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» είναι όρος που εγκαινιάστηκε με τον 4014/2011 και επαναλαμβάνεται στον νέο νόμο ως βασικό επιχείρημα υπέρ της νομιμοποίησης των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Πρόκειται για τα παράβολα και το πρόστιμο που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο, για να χρηματοδοτηθούν έργα αναβάθμισης σε περιοχές αυθαιρέτων ώστε να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι λόγοι είναι μόνο εισπρακτικοί, εκτιμά η απόφαση του ΣτΕ και επικαλείται το Μνημόνιο, στο οποίο υπολογίζονται δημόσια έσοδα από τα αυθαίρετα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης των αυθαιρέτων ώς τον περασμένο Μάιο, οπότε πάγωσε η διαδικασία τακτοποίησης με τον νόμο του 2011, είχαν εισπραχθεί 713,5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση καταγράφει επίσης τις διαδοχικές μειώσεις, μέσω υπουργικών αποφάσεων, στο ποσοστό από τα έσοδα προστίμων που διατίθενται στο Πράσινο Ταμείο. Με αυτή την πρακτική οι διαθέσιμοι πόροι για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις περιορίστηκαν στο 2,5%.



Το δεύτερο σημείο αφορά τη συλλήβδην νομιμοποίηση των αυθαιρέτων χωρίς να προηγηθεί πολεοδομικός σχεδιασμός. Επισημαίνεται ότι στους νόμους του 1979 και του 1983 υπάρχει πρόβλεψη για προώθηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα περιέχουν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις για την οργάνωση του χώρου σε συνδυασμό με τις χρήσεις γης. Ακολουθεί η πολεοδομική μελέτη με την οποία εξειδικεύονται οι προβλέψεις. Οι δύο αυτές επιταγές δεν έχουν εφαρμοστεί, επισημαίνει η απόφαση, που είναι γνωστή στο υπουργείο Περιβάλλοντος γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ειδικά ο 1337/1983 προέβλεπε ότι η αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτου είναι προσωρινή και θα κριθεί από το αρμόδιο συμβούλιο χωροταξίας, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα.



Σιωπή από το υπουργείο



Εχει ενδιαφέρον ότι η απόφαση του ΣτΕ επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ η μειοψηφία πρότεινε ακόμα πιο σκληρή τοποθέτηση, προβάλλοντας το περί δικαίου αίσθημα σε πολίτες που δεν παρανομούν.



Ως τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε σχολιάσει την απόφαση, με το επιχείρημα ότι δεν είχε στα χέρια του το καθαρογραμμένο κείμενο. Την ίδια τοποθέτηση είχαν και χθες σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.», υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος έχει λάβει υπόψη του τις αιτιάσεις των δικαστών.
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
16-10-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι μπουρδέλο ειναι αυτο?
Φτιάξανε ενα νόμο (το κράτος) τον ψηφίσανε, βάλανε τους πολίτες να πληρώσουν και τώρα πάλι το κράτος λέει στην ουσία ότι ο νόμος δεν ισχύει.
Είναι τρελοί δεν πάνε καλά, αφού δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο νόμος τι τον ψηφίσανε?
Τα λεφτά θα τα πάρουν πίσω οι "πελάτες"
Και μία παρατήρηση
Αν υπάρχει στο μέλλον και μια παρόμοια απόφαση για το μνημόνοιο τι γίνεται?
Bλέπω στην Ελλάδα στο τέλος με την τρέλα που υπάρχει απο τους πολιτικούς των "μεγάλων" κομματων να υπάρχουν δυο κόμματα απο την μια η ΧΑ και απο την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ.