Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2013

«ΒΑΡΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Στα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ στο σκέλος της χορήγησης πιστώσεων αναφέρθηκε την Τετάρτη από την Ουάσιγκτον ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report -GFSR), ο Βινιάλς αναφέρθηκε εκτεταμένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ υπογραμμίζοντας πως οι βασικές προκλήσεις παραμένουν.


Αν και αναγνώρισε πως συγκεκριμένες πολιτικές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έχουν μειώσει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο σκέλος της χρηματοδότησης, ωστόσο υπογράμμισε πως η πίστωση εξακολουθεί να παρεμποδίζεται λόγω του οικονομικού κατακερματισμού.

Ο Βινιάλς επισήμανε πως ένα σημαντικό μερίδιο του εταιρικού χρέους προς τις ισπανικές, ιταλικές, πορτογαλικές, αλλά και ελληνικές τράπεζες οφείλεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.

«Ορισμένες τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις έναντι αυτών των αναμενόμενων ζημιών. Αυτό θα μπορούσε να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των μελλοντικών κερδών των τραπεζών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε ακόμη και να απομειώσει τα κεφάλαια τους» τόνισε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.

Ο ίδιος είπε πως απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις πολιτικής, για να αντιμετωπιστεί η διάχυση των προβλημάτων των επιχειρήσεων στους τραπεζικούς ισολογισμούς στη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως το υπερβολικό εταιρικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Είτε με αναδιάρθρωση των δανείων, είτε με βελτιώσεις στο εταιρικό πτωχευτικό πλαίσιο ή με τη δημιουργία ειδικών εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

«Χρυσή ευκαιρία τα stress tests»

Ο Βινιάλς αναφερόμενος στα προγραμματισμένα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τα χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία», καθώς από την αξιολόγηση αυτή θα καταδειχθεί η ποιότητα του ενεργητικού και οι κεφαλαιακές ελλείψεις των τραπεζών.

«Η ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να κινείται παράλληλα με την τραπεζική ενοποίηση» τόνισε το στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόνοια για τη λήψη μέτρων στήριξης των τραπεζών ειδικά στην περίπτωση που τα ιδιωτικά κεφάλαια αποδειχθούν ανεπαρκή για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τις ΗΠΑ

Ο Βινιάλς αναφερόμενος στις ΗΠΑ τόνισε πως η εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής είναι μια διαδικασία άνευ προηγουμένου και πολύ πολύπλοκη που ενέχει κινδύνους. Όπως τόνισε, η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μπορεί να αποκαλύψει αδύναμους κρίκους στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα, κ.ά.

«Η ομαλή μετάβαση στη νομισματική εξομάλυνση θα απαιτήσει μια σαφή και έγκαιρη στρατηγική επικοινωνίας από την Federal Reserve, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μεταβλητότητα στα επιτόκια, ενώ θα απαιτήσει και αποτελεσματική εκτέλεση που θα εναρμονίζεται με τις οικονομικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε πως η αυξημένη μακρο - προληπτική εποπτεία και η διαφάνεια στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: