Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2013

ΕΥΑΘ -ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

Ευρωπαϊκή στήριξη λαμβάνει το μέτωπο πολιτών και φορέων της Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιάσουν αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Παρισιού και της τουρκικής πόλης Δεκελί, όπου η διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης γίνεται πλέον από τους οικείους δήμους.

 Της Φανής Σοβιτσλή

Η παρουσίαση της ευρωπαϊκής εμπειρίας από τη δημοτικοποίηση του νερού και τα οφέλη για τους πολίτες θα γίνει από την Αν Λε Στρατ, αντιδήμαρχο Παρισιού υπεύθυνη για τη διαχείριση της ύδρευσης-αποχέτευσης και των καναλιών της γαλλικής πρωτεύουσας, και τον Οσμάν Οσγκουβέν, αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δεκελί, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν στις 21 Οκτωβρίου το συντονιστικό πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό” και το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”.
Η συμμετοχή των δύο κορυφαίων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Γαλλία και την Τουρκία στη νέα εκδήλωση για το νερό αποδεικνύει ότι πλέον οι αντιδράσεις για την πώληση του νερού στη Θεσσαλονίκη είναι διεθνείς, δεδομένης και της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας Πάμπλο Σέζαρ Κανέντο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε ανάλογη εκδήλωση του “SOSτε το νερό” είχε επισημάνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του νερού, αλλά και να υπάρξει κοινωνική αναταραχή, αν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η ΕΥΑΘ ΑΕ. Είχε μάλιστα αποκαλύψει ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της νέας κυβέρνησης στη Βολιβία μπορεί να μην είναι η επανακρατικοποίηση (κολεκτιβοποίηση) του νερού, το νερό όμως -ως στοιχείο ζωής- ήταν που έφερε το πρώτο Σύνταγμα (με λαϊκή ψήφο) στην ιστορία της χώρας.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Στη νέα εκδήλωση με προσκεκλημένους τους αιρετούς εκπροσώπους από τη Γαλλία και την Τουρκία, η κ. Λε Στρατ, η οποία είναι και πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Δηµόσιων Υπηρεσιών Ύδρευσης, θα παρουσιάσει το μοντέλο της δημοτικής διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ θα αναφερθεί στα αρνητικά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίησή του, απόφαση που είχε ληφθεί το 1984 επί προεδρίας Ζακ Σιράκ. Η διαχείριση του νερού στο Παρίσι πέρασε στα χέρια ιδιωτών το 1991 και διήρκεσε ως το 1997, με ολέθρια αποτελέσματα, καθώς στη διάρκεια των επτά χρόνων η τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 90%. Σ’ αυτά τα χρόνια σημειώθηκαν πολλές αντιδράσεις από τους πολίτες, που πλήρωναν “χρυσάφι” το νερό. Αποτέλεσμα ήταν το 2008 ο δήμος Παρισιού να αποφασίσει τη μη ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία, ενώ το 2010 το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα πέρασε οριστικά στα χέρια του δήμου.
Ανάλογη εμπειρία από τη δημοτικοποίηση του νερού θα μεταφέρει στη διάρκεια της εκδήλωσης και ο αντιδήμαρχος του Δεκελί κ. Οσγκουβέν, ο οποίος προωθεί τη διαχείριση κοινωνικών υπηρεσιών. Στην πόλη αυτή μάλιστα άλλαξε και η τιμολογιακή πολιτική του νερού, με αποτέλεσμα σήμερα η δημοτική επιχείρηση να προσφέρει δωρεάν κάθε μήνα 10 κ.μ. νερού σε κάθε νοικοκυριό.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση του “SOSτε το νερό”, το μέλος της γραμματείας του συντονιστικού Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών από τη Γαλλία και την Τουρκία, όπου αξιοποιούνται εργαλεία για τη δημόσια και δημοτική διαχείριση του νερού, αποδεικνύει ότι οι αντιδράσεις για την πώληση του νερού στη Θεσσαλονίκη είναι διεθνείς και αναμένεται να ενταθούν, με στόχο να μην περάσει η διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης σε χέρια ιδιωτών.
Από την πλευρά του το μέλος της γραμματείας του συντονιστικού πολιτών και φορέων, καθηγητής του τομέα Υδραυλικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης, εκτίμησε ότι μέσα από αυτές τις στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις το θέμα με την πώληση του νερού στη Θεσσαλονίκη διεθνοποιείται, ενώ οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ευρωπαϊκή εμπειρία από τη δημόσια διαχείριση του νερού. “Αυτό που προσπαθούμε να προβάλλουμε μέσα από τις εκδηλώσεις είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη διαχείριση του νερού, που είναι επ’ ωφελεία των πολιτών”, τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι η εμπειρία του Παρισιού και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων δείχνει ότι οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν φθηνό και ποιοτικό νερό χωρίς τη συμβολή του ιδιώτη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ "ΠΑΡΩΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο μέτωπο των πολιτών και φορέων συντάσσεται σύσσωμη και η τοπική αυτοδιοίκηση, που προωθεί τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα για τη διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης. Την πρόταση μάλιστα των αιρετών για τον διαδημοτικό φορέα συντάσσει ήδη η συντονιστική επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, το δ.σ. της οποίας ενέκρινε πρόσφατα και τη διαδικασία για την προετοιμασία και υποβολή του σχετικού φακέλου.
Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της γραμματείας του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”, δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι δήμων συμφώνησαν ακόμα να ενισχύσουν την προβολή της συλλογικής προσπάθειας για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτήσουν διαφημιστικά μπάνερ και αφίσες, ενώ θα στηρίξουν και τις εκδηλώσεις του συντονιστικού οργάνου.

http://www.makthes.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: