Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ
Σε καθεστώς επιτήρησης και μάλιστα ενισχυμένης για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα, αλλά πιθανόν και πέραν του 2050, θα παραμείνει η Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει το 75% του χρέους της, όπως ομολογεί ο Ολι Ρεν.Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, παραδέχτηκε ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί ακόμη και εάν η χώρα βγει από το Μνημόνιο, καθώς οι κανόνες για την επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος λιτότητας έχουν ενσωματωθεί στη σχετική Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).


Η κ. Βαλαβάνη, με αφορμή ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από 30 έως 50 χρόνια, ρώτησε τον κ. Ρεν αν μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν λάβει νέα δάνεια, θα υποβληθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» μέχρι και μετά τα μέσα του 21ου αιώνα. Και εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή περίπτωση αυτή η «μετα-προγραμματική επιτήρηση» να συνδεθεί με αναστολή της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής 2014-2020.

«Θα αξιολογήσουμε...»

«Πόσο επιπλέον χρόνο θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμη νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Εχουμε καιρό, τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το Eurogroup να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, επειδή αυτά τα θέματα είναι μάλλον επείγοντα. Εν τω μεταξύ, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», είπε ο κ. Ρεν απαντώντας στην ερώτηση.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. επισήμανε ακόμη ότι την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας -δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της- θα γίνει άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και μέσα στο καλοκαίρι θα εξεταστεί και το θέμα τής επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί και τι θα περιλαμβάνει αυτή η «επιπλέον βελτίωση».
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: