Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ... ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ
Παραδέχεται την υπέρβαση του ορίου ο δήμαρχος Αριστοτέλη, αλλά το προσπερνά προβάλλοντας τα... παλιότερα όρια! Ο κ. Πάχτας αθωώνει για άλλη μια φορά την "Ελληνικός Χρυσός", ενώ τα υπουργεία δεν προχώρησαν σε υδρογεωλογική μελέτη
Θεσσαλονίκη: Τα υπουργεία «Περιβάλλοντος», «Υγείας» και Μακεδονίας - Θράκης δήλωσαν αναρμόδια να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στη Βουλή για τις υπερβάσεις του αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Μόνος «αρμόδιος» εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας, που πάλι υποβάθμισε την αξία του θέματος, «παίζοντας» με τα παλιά όρια ασφαλείας, ενώ φρόντισε να απενοχοποιήσει πλήρως τη δραστηριότητα της "Ελληνικός Χρυσός" για τη μόλυνση των πηγών της περιοχής με αρσενικό.

Σχετικές ερωτήσεις είχαν καταθέσει οι βουλευτές Κατερίνα Ιγγλέζη του ΣΥΡΙΖΑ και Ελένη Γερασιμίδου και Θ. Κωνσταντινίδης του ΚΚΕ προς τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης. Τελικά η μόνη απάντηση που έλαβαν για το θέμα είναι αυτή του κ. Πάχτα, την οποία τους διαβίβασε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τα άλλα υπουργεία δήλωσαν αναρμόδια... Ο δήμαρχος Αριστοτέλη εμμένει στην άποψη ότι οι σχεδόν τριπλάσιες, σε σχέση με τα παγκοσμίως επιτρεπτά όρια, ποσότητες αρσενικού που βρέθηκαν στο νερό του Νεοχωρίου δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, διότι στο παρελθόν τα επιτρεπτά όρια του συγκεκριμένου τοξικότατου στοιχείου ήταν πενταπλάσια...
«Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση του αρσενικού δεν υπερέβη το όριο των 30mg/l που ίσχυε πριν λίγα χρόνια. Πόσο μάλλον το όριο των 50mg/l που ήταν η παραμετρική τιμή μέχρι το 2003», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η ποσότητα αυτή σε καμία περίπτωση δε δύναται να χαρακτηριστεί θανατηφόρα, τοξική ή δηλητηριώδης, όπως δυστυχώς κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν», ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του. Σχετικά με το αν οι πηγές της περιοχής έχουν επηρεαστεί από τις γεωτρήσεις της "Ελληνικός Χρυσός" και τη γενικότερη δραστηριότητα που αναπτύσσει η εταιρεία στην περιοχή, αποφαίνεται: «Η περιεκτικότητα σε όποια βαρέα μέταλλα οφείλεται σε γηγενές στοιχείο του εδάφους και δεν πρέπει να συνδέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα και με την άποψη του ΙΓΜΕ». Ο κ. Πάχτας υποστηρίζει, τέλος, ότι πλέον το Νεοχώρι τροφοδοτείται «με άφθονο και καλής ποιότητας νερό, χωρίς καμία επιβλαβή για την υγεία επιβάρυνση σε αρσενικό».

Κάτοικοι: Θα γίνει, επιτέλους, υδρογεωλογική μελέτη;

Η Ενωτική Πρωτοβουλία του δήμου Αριστοτέλη πρόσφατα εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για την ανευθυνότητα με την οποία ο Χρ. Πάχτας χειρίζεται το πρόβλημα της περιεκτικότητας σε αρσενικό στο νερό κοινοτικών διαμερισμάτων της επικράτειάς του. «Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο Νεοχώρι, χρειάστηκε να δημιουργηθεί ο θόρυβος των τελευταίων ημερών για να αναγκαστεί ο κ. δήμαρχος να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, ενώ δεν έχει προβεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε δημοσιοποίηση των μετρήσεων στο γειτονικό κοινοτικό διαμέρισμα των Σταγείρων, όπου επίσης παρατηρήθηκαν ανησυχητικές υπερβάσεις της περιεκτικότητας του νερού σε αρσενικό», αναφέρουν τα μέλη της.
Αναφορικά με το αν ευθύνονται οι γεωτρήσεις της "Ελληνικός Χρυσός", η Ενωτική Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι «η άμεση σχέση και εξάρτηση του προβλήματος με τη δραστηριότητα αυτή μπορεί εύκολα να πιστοποιηθεί με συγκεκριμένη υδρογεωλογική μελέτη, την οποία εξ αρχής ζητήσαμε και η οποία επιβάλλεται να γίνει, γιατί θα πρέπει να προσδιοριστεί η προέλευση του τοξικού στοιχείου στον υδροφορέα της περιοχής, αν θέλουμε να αποκλείσουμε επαναλήψεις τέτοιων, αναμενόμενων 'ατυχημάτων' στο μέλλον». Κατηγορούν τον κ. Πάχτα για ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το πρόβλημα και να απαλλάξει την "Ελληνικός Χρυσός" από τυχόν ευθύνες της και για «παρωδία ενημέρωσης» των κατοίκων. «Καλούνται και 1 - 2 άτομα από το ΙΓΜΕ, που ονομάζονται αυθαίρετα 'οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ', ενώ εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και κανέναν άλλο», σημειώνουν τα μέλη της.

Πλήκα Μαρούλα
 http://www.avgi.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: