Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2013

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Mε στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ το 2014 καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. 
Για τη φετινή χρονιά, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 300-400 εκατ. ευρώ, ανάβοντας έτσι πράσινο φως για να αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως είχε δεσμευθεί το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο.


Επίσης το προσχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα αποτυπώνει τη συμφωνία των προβλέψεων κυβέρνησης και τρόικας για ύφεση 4% φέτος και ανάπτυξη 0,6% το 2014.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα προβλέπει νέα μέτρα, παρότι η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ετσι, θεωρείται πολύ πιθανό το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, να έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο, προβλέποντας και νέα μέτρα.


Το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα  οφείλεται στη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των φορολογικών εσόδων τα οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση υπερεκτιμά. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι θα υπάρξει κενό λόγω της μη επιβολής της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, αλλά θεωρεί ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί με εναλλακτικά μέτρα (όπως π.χ. συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ με τις κοινοτικές επιδοτήσεις τους), χωρίς να μπει μαχαίρι στις συντάξεις.  Ούτως ή άλλως, το 2014 θα τεθούν σε εφαρμογή ή θα γίνουν αισθητά ορισμένα από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ήδη. Αναμένεται, συγκεκριμένα, η μείωση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά ποσοστό έως 20%. Επίσης, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για τη φορολογία, όπως η κατάργηση του αφορολογήτου και μιας σειράς από φοροαπαλλαγές και η νέα κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών εφαρμόζονται στα εισοδήματα του 2013, αλλά θα φανούν ξεκάθαρα στα εκκαθαριστικά του 2014.

Πηγή: tanea.gr


ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: