Κυριακή, Οκτωβρίου 20, 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Κατάμεστη ήταν η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα το μεσημέρι της Κυριακής για την παιδική θεατρική παράταση από το Θέατρο του Νέου Κόσμου "Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη", που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.


Η παράταση απευθυνόταν σε παιδιά ανεξαρτήτως καταγωγής και, παρά την ένταση που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κάποιοι «αγανακτισμένη κάτοικοι», σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η πρόσκληση από το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανέφερε ότι η παράσταση απευθυνόταν σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής - στα παιδιά που έπαιζαν στην πλατεία και την παιδική χαρά πριν μπει το λουκέτο από «αγανακτισμένους κατοίκους», «πριν παραδοθεί στην βαρβαρότητα», όπως σημειωνόταν.

«Ας γεμίσει η πλατεία με παιδιά και γονείς που θα δουν την παράσταση, κι ας είναι αυτό ένα βήμα για να ανοίξει σύντομα η παιδική χαρά και να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στη γειτονιά» έγραφε η ανακοίνωση του θεάτρου - σε μια παράσταση που εδώ και χρόνια δίνεται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η πλατεία γέμισε με παιδιά και γονείς, δίνοντας έναν άλλο τόνο από εκείνον που την χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια.

Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν και περίπου 40 «αγανακτισμένοι κάτοικοι», που αποδοκίμασαν την παράσταση με γιουχαΐσματα, επιχειρώντας να προκαλέσουν ένταση, αλλά μάταια. 

«Να ευχαριστήσετε τους γονείς σας που δεν φοβήθηκαν να σας φέρουν σήμερα εδώ», είπε στο τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας: «Η βία αντιμετωπίζεται μόνο με παιδεία και πολιτισμό». 

Οι συντελεστές της παράστασης που ήταν δωρεάν, με τη στήριξη της δημοτικής παράταξης δήμου Αθηναίων Ανοιχτή Πόλη και της Κίνησης  Κατοίκων 6ης δημοτικής  κοινότητας, είναι:

Συγγραφείς:  Ρεγγίνα Καπετανάκη, Βασίλης Ρίσβας 
Σκηνοθεσία:  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος 
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης

* Το Σάββατο από την περιοχή του σταθμού Αττική στην οδό Λιοσίων η αστυνομία προσήγαγε πέντε άτομα που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 26 Οκτωβρίου στον Αγιο Παντελεήμονα. Τελικά, οι πέντε αντιφασίστες αφέθησαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στην περιοχή υπήρχαν και μέλη της Χρυσής Αυγής που πέταγαν φέιγ βολάν, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για προσαγωγές χρυσαυγιτών.

Newsroom ΔΟΛ 

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://speech.di.uoa.gr/globe/orkos/orkosgr.html