Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΖΕΟΛΙΘΟΣ: ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΥΣ «ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ» ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ΚΡΥΒΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Τους «συνεργούς» του τέως υφυπουργού και νυν υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, στην υπόθεση του ζεόλιθου του Εβρου αναζητά η εισαγγελική έρευνα. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κρύβει τα έγγραφα που ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.

 Το ΙΓΜΕ δηλώνει ότι τα έγγραφα είναι στο υπουργείο
 την απάντησή του υποστηρίζει ότι ζήτησε τα έγγραφα από το ΙΓΜΕ και ότι θα τα προσκομίσει μόλις φτάσουν, όταν το ίδιο το ΙΓΜΕ, σε έγγραφό του, αναφέρει ρητά ότι ο ολόκληρος ο φάκελος βρίσκεται στη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ.

Κι ενώ η έρευνα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τη δικογραφία να πηγαινοέρχεται από την Ορεστιάδα στη Θεσσαλονίκη και από κει στην Αθήνα και το αντίστροφο, ώστε να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων, η υπόθεση έχει κολλήσει στη Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο.Η εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχονται 6 πολιτικά πρόσωπα και περίπου 25 στελέχη του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ, γίνεται για το αδίκημα της απιστίας από την οποία προήλθε βλάβη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, λόγω απώλειας εσόδων και φόρων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η έρευνα θα είχε επεκταθεί και στο πρόσωπο του νυν υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για το ρόλο που διαδραμάτισε ως υφυπουργός ΠΕΚΑ στη διακοπή της επένδυσης.

Εισαγγελική κλήση

Η έρευνα αναζητά τους «συνεργούς» του Γ. Μανιάτη, όπως αναφέρεται στην κλήση προς μάρτυρα που ζητείται να καταθέσει για την υπόθεση. «Να αναφέρετε ποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΓΜΕ θεωρείτε υπεύθυνους - συνεργούς για τη μη υλοποίηση της απ' ευθείας ανάθεσης και ποιες ειδικότερα οι πράξεις - παραλείψεις τους», γράφει η κλήση του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχο στοιχείο που δείχνει να επιβαρύνει εμπλεκομένους στην υπόθεση πολιτικούς και στελέχη του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ, είναι η Εκθεση Αυτοψίας Ερευνητικών Εργασιών Ζεόλιθων Περιοχής Πετρωτών Ν. Εβρου του ΙΓΜΕ, που συντάχθηκε στις 10.6.2008 και περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία. Από την Εκθεση προκύπτει ότι:

1 Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΓΜΕ δεν είχε καν ξεκινήσει στις 11.4.2005, ημερομηνία κατά την οποία είχε ήδη υποβάλει αίτηση για απ' ευθείας μίσθωση της λατομικής έκτασης ζεόλιθου των 161,265 στρ., η εταιρεία «GEOVET» (αυτό προκύπτει και από τον Πίνακα της σελίδας 6 τής από 10.6.2008 Εκθεσης Αυτοψίας του ΙΓΜΕ), αλλά ούτε στις 26.3.2008 είχαν ικανοποιηθεί οι κατά νόμο υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του τότε γενικού διευθυντή του ΙΓΜΕ, Α.Ν. Γεωργακόπουλου.

2 Το ΙΓΜΕ δεν διενήργησε ερευνητικά έργα, αλλά έρευνες που αφορούν επιφανειακές δειγματοληψίες χειρός και όχι χρήση γεωτρήσεων. Επίσης ότι η δειγματοληψία μεγάλου δείγματος, που αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε, αυτή έγινε από υπάρχον ανενεργό και ιδιωτικό λατομείο και δεν αποτελεί ερευνητικό έργο. Πέραν αυτού, όμως, η δειγματοληψία αυτή βρίσκεται εκτός της επίμαχης λατομικής έκτασης ζεόλιθου των 161,265 στρ. που αφορά την ενδιαφερόμενη εταιρεία και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτήν.

3 Στον Πίνακα «Επανέναρξης Εργασιών» της Εκθεσης Αυτοψίας του ΙΓΜΕ αποδεικνύεται η λήψη δειγμάτων χειρός, που έγιναν στο διάστημα 6.6.2005 - 10.6.2005 και αναφέρονται σε δειγματοληψίες του ΙΓΜΕ από τομές και πάλι σε χρόνο μεταγενέστερο από την ημερομηνία (11.4.2005) υποβολής της αίτησης της ενδιαφερόμενης εταιρείας «GEOVET» για την «απ' ευθείας μίσθωση» της έκτασης ζεόλιθου στα Πετρωτά.

Ο εισαγγελέας εντοπίζει ότι: «Στις 11-6-2008 το ΙΓΜΕ με το υπ' αριθ. πρωτ. 3332 έγγραφό του κοινοποιεί την έκθεση αυτοψίας (10.6.2008) στον τότε υφυπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Μουσουρούλη. Εκτοτε το έγγραφο αυτό, καθώς και η κρίσιμη συνημμένη έκθεση αυτοψίας ουδέποτε λαμβάνονται υπ' όψιν, ούτε καν αναφέρεται ως σχετικό στις μετέπειτα εκδοθείσες αποφάσεις του υφυπουργού, παρά φέρεται να αγνοείται τεχνηέντως από όλες τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης για επανεξέταση του θέματος».

Το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνεται σε αυτά που ζήτησε με την ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Στην απάντησή του, ο νυν υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αυτά δεν βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ, αλλά στο ΙΓΜΕ και ότι το υπουργείο τα έχει ζητήσει και θα τα προσκομίσει μόλις σταλούν. Αλλά το ίδιο το ΙΓΜΕ, στο υπ' αριθ. πρωτ: 283/7.2.2013 έγγραφό του προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ότι ολόκληρος ο φάκελος βρίσκεται στη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και στα χέρια του εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: