Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2013

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ

Πίσω από τις αξιώσεις της τρόικας κρύβει η κυβέρνηση την ειλημμένη απόφασή της να λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την τρόικα ότι αθέτησε τα όσα είχαν συμφωνηθεί για το χρηματοδοτικό κενό.


Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε τις ανέξοδες υποσχέσεις ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, λέγοντας πως «και να τα εισηγείτο η κυβέρνηση, η Βουλή δεν θα τα ψήφιζε». Βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη δεν διαψεύδουν ότι θα έρθουν άλλου είδους σκληρά μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συζήτησαν με τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, τα χρονοδιαγράμματα για την κάλυψη του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Στις επαφές που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας στα τέλη του μήνα θα συζητηθεί η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του προϋπολογισμού του 2014. Η τρόικα το υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αρκετά κάτω από 1 δισ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει προς το τέλος του έτους».

Έως το τέλος του Δεκέμβρη αναμένεται η απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει μετά τη λήξη του προγράμματος, στα μέσα του 2014. Για λόγους αποφυγής του πολιτικού κόστους η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο μνημόνιο, αλλά να επιμηκυνθεί η λήξη των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Για τη «βιωσιμότητα» του χρέους οι αποφάσεις αναμένονται την άνοιξη του 2014, αφού πρώτα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία.

Εκτός απροόπτου σήμερα αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών που εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της δόσης. Η συζήτηση είναι μεταξύ του λουκέτου και της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία.
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: