Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ- Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες υπουργών διαπιστώνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 1.200 σελίδες του για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, οι οποίες έχουν προ πολλού παραγραφεί...
Βαριές αν και παραγεγραμμένες είναι όχι μόνο οι πολιτικές, αλλά και οι ποινικές ευθύνες υπουργών, που ενεπλάκησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής, αυτό των «ιερών ανταλλαγών» της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, το οποίο αποτέλεσε την ταφόπλακα για την κυβέρνηση Καραμανλή.


Μέσα σε 1.200 σελίδες, το Συμβούλιο Εφετών περιγράφει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους παρέπεμψε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 14 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη -πρώην σύζυγος Βουλγαράκη-, ο πατέρας της Διονύσης, ο αδελφός της Δημήτρης, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

Κακουργήματα

Στο υπ' αριθμόν 2000/2013 βούλευμα, όμως, καταγράφεται και η τέλεση κακουργηματικών αδικημάτων πράξεων από τότε υπουργούς, για τους οποίους επισημαίνεται πως προχώρησαν στην αξιόποινη πράξη τής απιστίας σχετικής με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς επέτρεψαν και συνέδραμαν τους εκπροσώπους της μονής, Εφραίμ και Αρσένιο, να αποκτήσουν δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεών της, αν και ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτική αναφορά γίνεται για την εμπλοκή του πρώην υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, ο οποίος κατά το βούλευμα «ματαίωσε την εξαφάνιση των βλαπτικών για την περιουσία του Δημοσίου αποφάσεων του προηγούμενου υφυπουργού Οικονομίας, Απ. Φωτιάδη, καθιστώντας οριστική την ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου από την απεμπόληση των δικαιωμάτων του τόσο στις παραλίμνιες εκτάσεις τις λίμνης Βιστονίδας όσο και στην ίδια τη λίμνη με το ιχθυοτροφείο της».

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρώην υφυπουργός με τον Ιω. Αγγέλου (σ.σ. απαλλάχθηκε για την υπόθεση), που, σύμφωνα με τους δικαστές, ήταν αυτή που «άσκησε επιρροή» στο να αποδεχθεί ο Ιω. Αγγέλου μία γνωμοδότηση και ένα πρακτικό που λειτουργούσαν υπέρ της Μονής Βατοπεδίου.

Ετσι, σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, μπορεί να μη στοιχειοθετείται η κατηγορία για τον τελευταίο, όμως φαίνεται πως το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε και η Μονή ωφελήθηκε, καθώς τελέστηκε απιστία «κατά τα αντικειμενικά της στοιχεία από τον τότε υφυπουργό Πέτρο Δούκα, με την αποδοχή στις 7/6/2004 της υπ' αριθμ. 26/2004 γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και με την έγκριση του υπ' αριθμ. 3058/2004 Πρακτικού του ΝΣΚ περί αποδοχής του αιτήματος της Μονής περί μη έκδοσης απόφασης επί της αγωγής αυτής». Στο βούλευμα αναφέρονται επίσης:

* Ο Ευάγγελος Μπασιάκος, τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφέρεται πως «η κυβερνητική επιλογή για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών προκύπτει και από τις συζητήσεις που είχαν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκο» στις δύο συναντήσεις τους, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2004, στις οποίες μάλιστα ο υπουργός προανήγγειλε ότι οι ανταλλαγές θα γίνονταν μέσω ΚΕΔ.

* Ο Σάββας Τσιτουρίδης, τον οποίο επισκέφθηκαν οι μοναχοί στις 14/7/2004 ως τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπέβαλαν τα αιτήματα της μονής (αναγνώριση της κυριότητας της μονής στη λίμνη Βιστονίδα και ανταλλαγή με ίσης αξίας δημόσια κτήματα ή την καταβολή αντιτίμου από το Δημόσιο).

Οπως υποστηρίζουν οι δικαστές, «ο υπουργός παρέδωσε το έγγραφο της μονής στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Θ. Αληφακιώτη με τις εξής σημειώσεις: στην πρώτη σελίδα "κ. Αληφιωτάκη, να προχωρήσουμε στη διευθέτηση του θέματος. Ενημέρωσή μου 14.7.2004" και στην τελευταία σελίδα "Σύμβαση, νομοθετικό διάταγμα, Γνωμοδοτήσεις, Πολιτική βούληση", σημείωση που φανερώνει τον προβληματισμό του σχετικά με το αν μια τέτοια ανταλλαγή θα μπορούσε να γίνει με απλή σύμβαση, όπως πρότεινε η Μονή ή απαιτείτο σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο με τη σημείωση αυτή εκφράζεται και η πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης για επίλυση του θέματος».

* Ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος, τότε υπουργός Επικρατείας, για τον οποίο προκύπτει πως «ήταν γνώστης των συγκεκριμένων θεμάτων της Μονής και είχε άμεση συμμετοχή στην τελική κυβερνητική απόφαση για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών, για το ίδιο δε θέμα υπήρξε και συνάντηση με τον υπουργό Μπασιάκο τον Οκτώβριο του 2004».

Προμελετημένο το έγκλημα
Βάσει σχεδίου, με το οποίο θα αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά οφέλη, εμφανίζονται από το Συμβούλιο Εφετών ότι κινήθηκαν οι κατηγορούμενοι αρχιμανδρίτης Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού) και μοναχός Αρσένιος (κατά κόσμον Αντώνιος Φίλος), στους οποίους αποδίδονται κατηγορίες για τις πράξεις του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας από κοινού, κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή σε απάτη, σε ψευδή βεβαίωση και σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, «τελεσθείσα από τους πρώην υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη και Πέτρο Δούκα».
 Ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ
Ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ
Οπως αναφέρεται, ενώ ο Εφραίμ ήταν καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και παράλληλα πρόεδρος της Ιερής Σύναξης και ο Αρσένιος μοναχός και μέλος (προϊστάμενο) της Ιερής Σύναξης από την οποία διοικείται η Μονή, «αποδέχθηκαν να συμβληθεί η μονή στην κατάρτιση συμβολαίων με τα οποία μεταβιβάζονταν ακίνητα σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, με απώτερο σκοπό την τοποθέτηση και τη διακίνηση των εσόδων που θα απεκόμιζε η Μονή από τις μεταβιβάσεις μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να προσδοθεί νομιμοφάνεια».

Επίσης «ενήργησαν βάσει σχεδίου», σύμφωνα με το οποίο, αφού επετύγχαναν να μεταβιβαστούν στη μονή ακίνητα κυριότητας του Δημοσίου ανταλλάσσοντάς τα παρανόμως με ιδανικά μερίδια της λιμνοθάλασσας Βιστονίδας-Νταλιάνη, στη συνέχεια μέρος των ακινήτων «θα τα πωλούσαν, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά οφέλη, όπως και έπραξαν, με σκοπό την αποκοπή του άμεσου συνδέσμου της περιουσίας αυτής από την παράνομη αιτία περιέλευσής της από τη Μονή».

Οι εφέτες, περιγράφοντας στο βούλευμα τις κατηγορίες σε βάρος των δύο βασικών κατηγορουμένων, κάνουν αναφορά μεταξύ άλλων και στην περιβόητη κυπριακή «Rassadel Ltd». Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για 65 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2007, που αποτελούσαν προϊόν έκνομης δραστηριότητας και μέσω των οποίων επεδίωκαν την απόκτηση κέρδους από την ανέγερση και πώληση κατοικιών.

Γι' αυτό το σχέδιο -καταγράφουν- οι δύο ιερωμένοι συμφώνησαν με τον επιχειρηματία Αθαν. Πάπιστα (σ.σ. απαλλάχθηκε με το ίδιο βούλευμα ελλείψει δόλου), ήδη από τον Οκτώβριο του 2006, στη σύσταση της εταιρείας «Ανθέμιας Αναπτυξιακή Α.Ε.», με μετοχικό κεφάλιο 2 εκατ. ευρώ. Μέτοχοι ήταν κατά 70% η εταιρεία «Πάπιστας Holding Real Estate» του Ομίλου Πάπιστα και η κυπριακή εταιρεία Rassadel Ltd, κατά 30%, της οποίας πραγματικός δικαιούχος ήταν η Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Αντ.Ξ.


 http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: