Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2013

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΝΕΚΡΟΥΣ

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Λέιτε στις κεντρικές Φιλιππίνες από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που προσέγγισε ποτέ σε ηπειρωτικές περιοχές, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας. Στο καταστροφικό του πέρασμα ο Χαϊγιάν λεηλάτισε πάνω από 70% της Λέιτε. Η πλειοψηφία των θανάτων προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που κάποιοι περιέγραψαν σαν τσουνάμι, το οποίο παρέσυρε ζωές και περιουσίες:




«Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε ότι με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Ρόιτερς ο αστυνομικός διευθυντής, Ελμέρ Σόρια.

«Περίπου το 70% έως το 80% της επαρχίας Λέϊτε οι περιοχές δηλαδή που βρέθηκαν απ' ευθείας στο πέρασμα του τυφώνα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά», συμπλήρωσε ο Σόρια.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. "Οι καταστροφές είναι τεράστιες", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας. "Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα".

Η φτωχή επαρχία Λέιτε, ένα νησί με 1,7 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, είναι μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα, ο οποίος ωστόσο σάρωσε κι άλλες επαρχίες, ενώ πολλά χωριά παραμένουν σήμερα αποκλεισμένα.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Κάθε χρόνο οι Φιλιππίνες πλήττονται από 20 μεγάλες καταιγίδες και τυφώνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το αρχιπέλαγος αυτό είναι η πρώτη ενδοχώρα που συναντούν τα καιρικά φαινόμενα που σχηματίζονται πάνω από τον Ειρηνικό.

Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες-Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Την ίδια στιγμή, οι αρχές του Βιετνάμ απομάκρυναν προληπτικά τουλάχιστον 600.000 κατοίκους από περιοχές τις οποίες αναμένεται να πλήξει νωρίς αύριο το πρωί τυφώνας Χαϊγιάν.

"Εκκενώσαμε τουλάχιστον 147.000 κατοικίες, δηλαδή περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους", τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο σε 200.000 κατοίκους κεντρικών περιοχών, κυρίως της επαρχίας Κουάνγκ Ναμ, επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς ο Χαϊγιάν άλλαξε την πορεία του.

Ο Χαϊγιάν κατευθύνεται γρήγορα βόρεια - βορειοδυτικά με ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα. Αναμένεται να φθάσει στο Βιετνάμ αύριο, στις 07.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος) με ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα, δηλαδή πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ. την ώρα στις Φιλιππίνες την Παρασκευή.

Επείγουσα βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ θα στείλει η ΕΕ στις Φιλιππίνες

Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες που δοκιμάζονται μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν.

"Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, στο κεντρικό τμήμα της χώρας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αρχές των Φιλιππίνων κάνουν πλέον λόγο για πάνω από 10.000 νεκρούς και 2.000 αγνοούμενους.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι της θα συντονίσουν από κοντά, μαζί με τις τοπικές αρχές, την επιχείρηση αρωγής", προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογραμμίζει ότι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, βρίσκονται στη χώρα και παρακολουθούν την κατάσταση.

"Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος", τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία εξέφρασε τη "βαθιά της λύπη" για τις ανθρώπινες απώλειες.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, gr.euronews.com, ethnos.gr


ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: