Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013

ΙΤΑΛΙΑ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1,2 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2007

Από το 2007 μέχρι σήμερα οι άνεργοι στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εργασίας της χώρας η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως τονίζεται στη μελέτη του ιταλικού υπουργείου, το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι εργάζονται μειώθηκε σχεδόν 2% τα τελευταία δυο χρόνια. Το 2007 οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία επί δώδεκα και πλέον μήνες ήταν το 46,8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ το 2012 είχαν φτάσει το 52,5%.
Από το 2007 ως σήμερα το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 5,4% για τους Ιταλούς με απολυτήριο γυμνασίου και κατά 3% για τους πολίτες που φοίτησαν μόνο σε δημοτικό σχολείο. Κάτι που αποδεικνύει, τονίζουν οι παρατηρητές, ότι η ύφεση πλήττει πρώτα από όλα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Όσον αφορά στην ανεργία των νέων, το υπουργείο Εργασίας της Ιταλίας επισημαίνει ότι στις νότιες περιφέρειες της χώρας το ποσοστό πλέον αγγίζει το 45%.
Οι νέοι 15-24 ετών που δεν δουλεύουν και δεν σπουδάζουν φθάνουν το 21% σε όλη τη χώρα, ενώ στις κύριες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας (Καλαβρία, Σικελία, Καμπανία) το ποσοστό τους ξεπερνά το 30%.
Βαρύτερη του αναμενόμενου η ύφεση
Εν τω μεταξύ, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (Istat) ανακοίνωσε σήμερα πως η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενομένου του 2013, παρατείνοντας την ύφεση ως το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Istat, το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,8%. Προηγουμένως, ανέμενε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 1,7%.
Το Istat αναμένει επάνοδο της ιταλικής οικονομίας σε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2013 - η οποία θα συμβάλλει σε μια οριακή άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,7% κατά τη διάρκεια του 2014.
Οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη αναμένεται να καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και την προσπάθειά της να τηρήσει τους στόχους που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση του ελλείμματος, τηρώντας παράλληλα την υπόσχεσή της να μειώσει τους φόρους.
Πηγή: ΑΜΠΕ 
ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: