Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2013

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2014 O ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Ο Αντ. Σαμαράς πράγματι «κέρδισε» πολιτικό χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσει τα όσα έχει υπογράψει στα μνημόνια, να συνεχίσει, δηλαδή, την πολιτική της λιτότητας

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο συμφώνησε σε δύο κύρια ζητήματα. Πρώτον ότι θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας, μια και όπως σημείωσε η Ά, Μέρκελ, είναι «ο σωστός δρόμος», παρόλο που σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε, με το χρέος, μάλιστα, αυξημένο κατά αρκετά δισεκατομμύρια. Δεύτερον, δεχτήκαμε τη λειτουργία του Μηχανισμού διάσωσης, EMS, ως «δανειστή έσχατης ανάγκης» [Lender of last resort], γεγονός που σημαίνει ότι τις τράπεζες, στο άμεσο μέλλον, θα διασώζουν, με διαδοχικά «κουρέματα», οι κάτοχοι ομολόγων, οι μέτοχοι και οι καταθέτες κατά σειρά! Το Μαξίμου «κέρδισε» πολιτικό χρόνο έως τον Απρίλιο, όταν θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για νέο μνημόνιο και «πακέτο διάσωσης». Πίστωση χρόνου που βολεύει και τους Ευρωπαίους, προκειμένου πριν από τυχόν «κούρεμα» να έχουν διεξαχθεί οι ευρωεκλογές.


Όλοι γνωρίζουν το παιχνίδι –και εντυπώσεων- που παίζεται, όπως και την κατάληξη του. Ο Αντ. Σαμαράς, υλοποιώντας σχέδιο διαφυγής του, με τη βοήθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης, επιστρέφει, για μια ακόμα φορά, τροπαιούχος από το Βερολίνο έχοντας κατατροπώσει Α. Μέρκελ, Β. Σόιμπλε και λοιπούς Ευρωπαίους –ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον στενοχώρησε αλλά ποιος ασχολείται μ’ ένα αχυράνθρωπο των Γερμανών; «Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες υπέγραψε», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup. «Το τείχος… έπεσε, καθ’ υπερβολή, και στην ελληνική περίπτωση», όπως έγραψε και το έγκριτο Βήμα [22.11.13].

Ενέσεις «ελπίδας»

Ό Αντ. Σαμαράς πράγματι «κέρδισε» πολιτικό χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσει τα όσα έχει υπογράψει στα μνημόνια, να συνεχίσει, δηλαδή, την πολιτική της λιτότητας –«οι μεταρρυθμίσεις έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και πρέπει να συνεχιστούν», είπε η Α. Μέρκελ. Γνωρίζουν και οι δύο ότι αν εφαρμόζονταν τα μέτρα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, η κυβέρνηση θα κατάρρεε την επόμενη στιγμή. Το Μαξίμου, λοιπόν, προσπαθεί να προβλέπει και να μην ξεπερνά το σημείο αντοχής / «θραύσης» της κοινωνίας και των βουλευτών που το στηρίζουν. Πάντα, όμως, παραμονεύει και ο ξαφνικός θάνατος για την κυβέρνηση κι αυτό προσπαθούν να αποφύγουν Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε.

Την ώρα, λοιπόν, που πιέζουν -«η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της», επαναλάμβανε συνεχώς η γερμανίδα καγκελάριος- φροντίζουν να βλέπουν μισογεμάτα ποτήρια και φώτα στο τούνελ -ενέσεις ελπίδας στους πολίτες. Ο Β. Σόιμπλε, μάλιστα, υπερασπιζόμενος, όπως και η Α. Μέρκελ, την πολιτική λιτότητας τόνιζε πως για την Ελλάδα «οι αποφάσεις των τελευταίων ετών ήταν στη σωστή κατεύθυνση» παραδεχόμενος, όμως, πως η ευρωζώνη «δεν πέρασε ακόμα το βουνό»! Το Βερολίνο δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά - το «πειραματόζωο» δεν πρέπει να πεθάνει. Και, βέβαια, είναι και τα δισεκατομμύρια που χρωστά, πλέον, η χώρα. Τη στηρίζουν για να συνεχίσει τη λιτότητα, με πρόβλεψη για νέα μέτρα, αλλά και με αιχμές κατά του ΔΝΤ –«πολλοί στην τρόικα δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα κατάφερνε. Τα κατάφερε, όμως, και γι’ αυτό αισθάνομαι σεβασμό», τόνισε η Α. Μέρκελ.

«Αβλαβής διέλευση»

Βερολίνο και Βρυξέλλες ζουν με το μόνιμο φόβο της κοινωνικής έκρηξης στην Αθήνα. Σε κρίσιμες στιγμές χαλαρώνουν τη θηλιά, όπως σήμερα. Και δέχονται την κατάθεση εικονικού προϋπολογισμού, την αλλαγή στους φόρους ακινήτων και την μπάλα στην εξέδρα για τους πλειστηριασμούς. Έτσι, το Μαξίμου ελπίζει να εξασφαλίσει «αβλαβή διέλευση» από τη Βουλή για ακίνητα και προϋπολογισμό χωρίς εκπλήξεις. Την ίδια ώρα, όμως, το Μαξίμου αποδέχεται ότι θα υπάρξει και συμπληρωματικός προϋπολογισμός με μέτρα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος τύπου του Όλι Ρεν –«τις επόμενες εβδομάδες θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κάτι που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αν αυτό είναι αναγκαίο».

Τα μέτρα που προαναγγέλλει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, και ακυρώνουν ουσιαστικά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, θα είναι πέραν αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 -5,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,3 δισ. από αύξηση της φορολογίας και 3,2 δισ. από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών. Υπάρχει, βέβαια, και το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα είναι αναγκασμένη να καταβάλει 68,6 δισ. ευρώ για ομόλογα και έντοκα γραμμάτια μέσα στο 2014!
Αυτό το «κενό» θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με νέες μειώσεις σε εφάπαξ [από 01.01.14], επικουρικές συντάξεις [από 01.07.14], συμπίεση μισθών, κ.λπ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το μηχανισμό στήριξης [περίπου 20 δισ. ευρώ] και από εκδόσεις έντοκων γραμματίων. Ωστόσο, με τον προϋπολογισμό κυριολεκτικά στον «αέρα», φαίνεται να υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο ώστε τα νέα μέτρα να  εμφανιστούν μετά τις ευρωεκλογές.

Λύση - πακέτο

Τον Απρίλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για συνολική ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για τον αρχικό σχεδιασμό των Ευρωπαίων, που δεν θέλουν «κουρέματα» και ρυθμίσεις του χρέους πριν τις ευρωεκλογές, αν και κρίνονται απαραίτητες μια και το χρέος δεν θα καταστεί διαχειρίσιμο ούτε το 2022! Η χώρα, όμως, επί της ουσίας, βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν και πέρυσι! «Διαπραγματεύεται» το επόμενο μνημόνιο, το νέο πακέτο «διάσωσης», χωρίς να συζητά συνολική λύση του προβλήματος, μια λύση - πακέτο.

Το 2014, όμως, φαίνεται ότι θα είναι χρονιά διευθετήσεων για την Ευρώπη: κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ευρωεκλογές, Ιταλία σε μόνιμη πολιτική κρίση με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται εκτός ελέγχου, η Γαλλία να προσπαθεί να της… μοιάσει, η Γερμανία να πιέζεται για αλλαγές στα εργασιακά με την καθιέρωση κατώτατου μισθού και αυξήσεων! Είναι η ευκαιρία της Ελλάδας για ουσιαστική λύση. Αρκεί να μη «διαπραγματεύεται» βήμα προς βήμα [αυτά τα προαπαιτούμενα γι’ αυτή τη δόση, εκείνα για την άλλη, κ.λπ.], αλλά να απαιτήσει συνολική προσέγγιση.

Και «κούρεμα» καταθέσεων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ [χαρακτηριστική η σιωπή του το τελευταίο διάστημα] καθώς και σύμβουλοι του Αντ. Σαμαρά συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να οδηγήσει σε αποτυχία τις «διαπραγματεύσεις» και να πιέσει για συνολική λύση. Έτσι και αλλιώς το επόμενο διάστημα οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας είναι ελάχιστες και μπορούν να καλυφθούν με την έκδοση εντόκων γραμματίων. Τα 1,85 δισ. ευρώ που «οφείλουμε» σε ομόλογα στις 11 Ιανουαρίου τα διακρατούν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Παράλληλα «συστήνουν», ανεπισήμως, στην κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την ελληνική προεδρία που φαίνεται να εξασφαλίζει ένα εξάμηνο ανοχής. «Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία στις αρχές του 2014 και δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αρχίσει, υπάρχουν μεν ανοικτά ζητήματα αλλά δεν είναι θέμα το αν το δημοσιονομικό κενό είναι μισό, ένα ή ενάμισι δισ. ευρώ», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Τι θα κάνει το Μαξίμου; Προς ώρας ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της μαμάς - Μέρκελ χωρίς καμιά διαφοροποίηση –ούτε καν πρόθεση δεν εκφράζει. Παράλληλα αποσιωπά, όπως και όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, την απόφαση βόμβα του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων. Η απόφαση του Eurogroup να καθορίσει ως «δανειστή έσχατης ανάγκης» [Lender of last resort] τον ΕSM σημαίνει ότι η διάσωση των τραπεζών στο μέλλον θα γίνεται από διαδοχικά «κουρέματα» των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης, των μετόχων και το τέλος των καταθετών! Κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να «θάψουν» το θέμα, μια και, προς το παρόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας [ΤΧΣ] διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για στήριξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και της τράπεζας Αττικής, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Το πρόβλημα θα προκύψει αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, οπότε αναγκαστικά το ΤΧΣ θα προσφύγει για στήριξη στον ESM. Όσον αφορά τις καταθέσεις, ισχύει η διασφάλισή τους μέχρι 100.000 ευρώ  ανά λογαριασμό, ανά τράπεζα και ανά φυσικό πρόσωπο.


Θόδωρος Μιχόπουλος

πηγή: Εποχή




ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: