Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2013

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Η ΕΕ ΣΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014 ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, οι «28» κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2014, με δαπάνες που μειώνονται στα 135,5 δισ. ευρώ. 

Η συμφωνία, που πρέπει να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτει το έδαφος για τις συνομιλίες με στόχο τη συμφωνία για το επταετές δημοσιονομικό πλάνο της ΕΕ, «μάχη» που είχε ξεκινήσει νωρίτερα φέτος και θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.


Το πρωί της Τρίτης, μετά από συνομιλίες που κράτησαν 15 ώρες, ο επικεφαλής της λιθουανικής προεδρίας της ΕΕ ανακοίνωσε πως οι «28» και η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 135,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 9,4% σε σύγκριση με φέτος (περίπου 144,2 δισ. ευρώ). 

Η πλευρά της Ευρωβουλής επιδίωκε δαπάνες 136,4 δισ. ευρώ και η πλευρά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων 135 δισ. ευρώ.

«Πιστεύουμε πως η σημερινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014 είναι μία καλή αρχή για τη νέα περίοδο προγραμματισμού» ανέφερε, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της (προεδρεύουσα) Λιθουανίας Αλγκίμαντας Ρίμκουνας.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφκσι δήλωσε επίσης «αισιόδοξος» για την έγκριση του επταετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει μειωμένες δαπάνες που θα φτάνουν μόλις το ένα τρισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: