Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2013

ΤΑ €2 ΔΙΣ. ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ

Σε οριζόντια μέτρα θα πρέπει να καταφύγει η κυβέρνηση εφόσον ο πήχης των μέτρων αυξηθεί πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των ισχυρών πιέσεων που ασκούν οι ελεγκτές της τρόικας που δεν πείθονται από τις προβλέψεις για την απόδοση των «διαρθρωτικών» αλλαγών
Οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα ζήτησαν εν πολλοίς το «ξήλωμα» του νέου νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και εμφανίστηκαν αρνητικοί για τη νέα περικοπή του ΠΔΕ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απέρριψαν την απόδοση στα πιο πολλά από τα ελληνικά μέτρα για το 2014, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, επαναφέροντας στο τραπέζι ακόμη και το τσεκούρι στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία (πχ ΔΕΚΟ τραπεζών).
Η τρόικα όμως άνοιξε και νέα μέτωπα: διεύρυνε στα 400 εκατ. το πρόσθετο κενό του 2014 από τον φόρο ακινήτων και είπε «όχι» σε περικοπή του ΠΔΕ κατά 200- 250 εκατ. ευρώ. Επέμεινε από τώρα σε μέτρα για το 2015 και – κυρίως - κράτησε πολύ σκληρή στάση στα «διαρθρωτικά», με αιχμή αποκρατικοποιήσεις, ομαδικές απολύσεις και τους πλειστηριασμούς.
Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τουλάχιστο έως την Πέμπτη. Τότε (προς το παρόν) οι δανειστές φέρεται να έχουν προαναγγείλει στο οικονομικό επιτελείο την αναχώρησή τους με άγνωστο το χρόνο επιστροφής.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΑ απαιτούν ισοδύναμα μέτρα


Πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ εκτιμά η τρόικα ότι έχουν οι αλλαγές που έγιναν στον φόρο ακινήτων έναντι των 200 εκατ. που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν πως από τα 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να φέρει ο νέος φόρος στα κρατικά ταμεία το επόμενο έτος θα εισπραχθούν μόλις 2,4 δισ. ευρώ, όταν η Κυβέρνηση εκτιμά πως θα εισπραχθούν 2,6 δισ. ευρώ περίπου.
Η τρόικα διαμήνυσε χθες πως αν η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την εν λόγω απόσταση.

Οι νέες απαιτήσεις - επισημάνσεις των ελεγκτών ανοίγουν νέες «τρύπες» όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 και καθίσταται πλέον περισσότερο απειλητική η λήψη νέων μέτρων. Συμφωνία μέχρι και χθες το βράδυ δεν επιτεύχθηκε, κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ελεγκτές όχι μόνο επιμένουν σε νέα μέτρα άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και αμφισβητούν την αποδοτικότητα του «πακέτου» των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Οι επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν σήμερα μέχρι και αύριο, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και να προσδιοριστούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει, αφού την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.

Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, με την τρόικα να την ενδιαφέρει βασικά το πρωτογενές πλεόνασμα, το ύψος του οποίου έχει προσδιοριστεί σε 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα μεταφέρεται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και θα διατίθεται για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων.

Πάντως, η εφευρετικότητα της κυβέρνησης στον εντοπισμό παρεμβάσεων, που δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, εξαντλείται στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Εάν η τρόικα επιμείνει στην εξοικονόμηση μεγαλύτερου ποσού, τότε ο κίνδυνος για τη λήψη οριζόντιων μέτρων είναι ορατός, με υποψήφιους στόχους τις συντάξεις και τα εφάπαξ, κάτι που αποκλείουν για την ώρα κυβερνητικά στελέχη.

Συνεχώς ανοίγουν νέα μέτωπα


Η κυβέρνηση σε έναν βαθμό, ανέμενε ισχυρές ενστάσεις από τους δανειστές στην αποδοχή των μέτρων, στο 2015 και στον αναμορφωμένο φόρο προϊδεασμένη από τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.

Ωστόσο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, κάποιοι δεν περίμεναν τόσο έντονη «αντίδραση» σε τόσα πολλά πεδία, όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε διαρθρωτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr,,η τρόικα:

• Ανέβασε στα 400 εκατ. το «κενό» από το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων (250 εκατ. έλεγε η κυβέρνηση) και προέβαλε βέτο στην κάλυψή του από την περικοπή του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 200- 250 εκατ. ευρώ.
• Απέρριψε τα πιο πολλά από τα μέτρα (πάταξης φοροδιαφυγής και κυρίως εισφοροδιαφυγής) που προτάθηκαν για το 2014 ζητώντας νέα με επίκεντρο το ασφαλιστικό.
• Επέμεινε στηνθέση του Eurogroup για προσδιορισμό από τώρα και των μέτρων του 2015. Ωστόσο αυτό το μέτωπο, λένε αρμόδια στελέχη, δεν έχει ανοίξει καν ακόμη.
• Σκληρή ήταν και η στάση στα «διαρθρωτικά» με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τις ομαδικές απολύσεις και – κυρίως - τους πλειστηριασμούς.
(με πληροφορίες από capital.gr, naftemporiki.gr, in.gr)
http://www.thepressproject.gr/article/51338/Ta-2-dis-simainoun-perikopes-se-suntakseis-kai-efapaks
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: