Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του Βασίλη Γεώργα

Οργιο λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων και ειδικότερα στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, όπου υπολογίζεται ότι χάνονται πάνω από 600 εκατ. ευρώ ετησίως, καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι, κάνοντας ανοιχτά λόγο για διαπλοκή συμφερόντων, συγκάλυψη υποθέσεων από κρατικές υπηρεσίες αλλά και για εκφοβισμούς και απειλές από κυκλώματα λαθρεμπόρων που δρουν στην αγορά.


Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, που παραβρέθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, κατήγγειλε μάλιστα ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της από κυκλώματα λαθρεμπόρων εξαιτίας των ερωτήσεων που έχει καταθέσει στη Βουλή για το θέμα, ενώ ανέφερε επίσης ότι ο διευθυντής του 5ου τελωνείου Πειραιά πυροβολήθηκε στα πόδια για μια υπόθεση λαθρεμπορίου, η οποία παρέμενε επί μακρόν στα συρτάρια και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη μόλις παραγράφηκε. Ερωτώμενη για το ποιοι είναι οι λαθρέμποροι στην Ελλάδα, η ίδια βουλευτής είπε ότι «φωτογραφίζονται με τον Σαμαρά ως φίλοι του και αγοράζουν δημόσιους οργανισμούς».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ άφησαν σαφείς αιχμές και για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο, καταγγέλλοντας ότι τρεις μήνες μετά την «επίσημη» ενεργοποίηση του συστήματος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που υποτίθεται πως θα «εντόπιζε» τις λαθραίες ποσότητες καυσίμων στα βενζινάδικα, το σύστημα εισροών – εκροών βρίσκεται ακόμη στον αέρα, καθώς η εφαρμογή του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Το σύστημα εισροών-εκροών

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) υποστήριξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου πως, ενώ περίπου 1.200 πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών- εκροών, το σχετικό λογισμικό δεν λειτουργεί, επειδή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τους όγκους καυσίμων που διακινούνται. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των στοιχείων προκηρύχθηκε από τη ΓΓΠΣ μόλις την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, επειδή έχει διάρκεια δύο ετών, κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί. Από την πλευρά τους, πηγές της ΓΓΠΣ επιρρίπτουν ευθύνες στους ίδιους τους πρατηριούχους, λέγοντας πως από τα περίπου χίλια πρατήρια που εγκατέστησαν το σύστημα εισροών – εκροών, μόλις 300-350 έχουν στείλει τα απαιτούμενα στοιχεία στη Γραμματεία ώστε να συμπεριληφθούν στο μητρώο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τα στοιχεία που αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν.

Στον αέρα βρίσκεται, όμως, ακόμη η εφαρμογή και όλων των υπόλοιπων μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4072 του 2012. Δεκαεπτά μήνες μετά, δεν έχει προχωρήσει η υποχρεωτική σήμανση βυτιοφόρων και πλωτών μέσων, ενώ εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής στη ΓΓΠΣ ώστε να παρακολουθούνται τα στοιχεία των GPS, τα οποία θα πρέπει να εγκατασταθούν στα βυτιοφόρα και τα πλοία. Δεν έχουν ακόμη καν εκδοθεί οι σχετικές προδιαγραφές για τα GPS.

………………………………………………………………………………………………………………………………

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΩΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ»

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, ανέφερε ότι ο διευθυντής του 5ου τελωνείου Πειραιά πυροβολήθηκε στα πόδια για μια υπόθεση λαθρεμπορίου, η οποία παρέμενε επί μακρόν στα συρτάρια και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη μόλις παραγράφηκε. Στην ερώτηση «ποιοι είναι οι λαθρέμποροι στην Ελλάδα;» απάντησε: «Φωτογραφίζονται με τον Σαμαρά ως φίλοι του και αγοράζουν δημόσιους οργανισμούς»!

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Τσιγάρα: η υπερφορολόγηση στα νόμιμα «φούντωσε» τα λαθραία

Επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης καπνικών προϊόντων ζητά ο κλάδος, κάνοντας λόγο για έκρηξη του παράνομου εμπορίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα, αλλά και τις προοπτικές βιωσιμότητας των καπνοβιομηχανιών. Βάσει των προβλέψεων τα δημόσια έσοδα στο διάστημα 2009-2013 θα έχουν μειωθεί κατά 1,2%, παρ΄ όλο που ο φόρος αυξήθηκε κατά 53,3% και η μέση λιανική τιμή κατά 34%, αναφέρουν. Την ίδια στιγμή σε 680-700 εκατ. ευρώ ανέρχονται ετησίως τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από τα λαθραία τσιγάρα που έχουν φτάσει τα 4,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της JT International Hellas, Ηλίας Ασημακόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους με θέμα τη φορολογία και το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, απαιτείται σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον. Οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ των προϊόντων καπνού θα επιταχύνει τη διολίσθηση της νόμιμης αγοράς και θα πολλαπλασιάσει τις αρνητικές συνέπειες τόσο για τον κλάδο όσο και για τα δημόσια έσοδα. Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική για τα καπνικά προϊόντα, τόνισε ότι έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγική για τα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, ο ΕΦΚ έχει αυξηθεί υπερβολικά και δυσανάλογα. Στα τσιγάρα κατά 11%, ενώ στον λεπτοκομμένο καπνό είναι δυσανάλογα υψηλός σε σχέση με την Ευρώπη και 33% πάνω από τον ελάχιστο ΕΦΚ των τσιγάρων. 
   
http://www.efsyn.gr/

  ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: