Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2013

ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΤΗΣΑΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ενα «μοντέλο» απάτης με αγοραπωλησίες μετοχών χρησιμοποίησαν πολλές τράπεζες για να αποσπάσουν δισεκατομμύρια από το γερμανικό Δημόσιο, για λογαριασμό πελατών τους, όπως αποκάλυψε χθες σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».
Γερμανικές τράπεζες όπως η βαυαρέζικη Hypo - Vereinsbank, σε συνεργασία με τράπεζες άλλων χωρών, όπως η ελβετική J. Safra Sarasin Bank, εκμεταλλεύονταν ένα νομικό «παράθυρο» και χρησιμοποιούσαν τις αγοραπωλησίες μετοχών για να εισπράξουν δύο φορές επιστροφές φόρου κερδών κεφαλαίου, τον οποίο όμως είχαν καταβάλει μόνο μία φορά. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο χρησιμοποίησαν πολλές τράπεζες, προκαλώντας στο γερμανικό Δημόσιο και τους φορολογουμένους απώλειες άνω των 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορολογικών αρχών.


Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν στη διάρκεια εσωτερικού ελέγχου της Hypo - Vereinsbank βρέθηκε λογαριασμός μεγάλου πελάτη με συναλλαγές στις οποίες υπήρχαν «διπλές επιστροφές φόρου», όπως δήλωσε στέλεχος της τράπεζας σε ανεξάρτητους ερευνητές που ανέλαβαν την υπόθεση.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η τράπεζα διενεργούσε συστηματικά τέτοιες συναλλαγές, σε συνεργασία με διάφορες άλλες τράπεζες, από το 2005 έως το 2008, ζημιώνοντας το γερμανικό Δημόσιο κατά 200 εκατ. ευρώ. Από το 2012, όταν άλλαξε ο σχετικός νόμος στη Γερμανία, δεν είναι πλέον δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο απάτης.

Οι φορολογικές αρχές των γερμανικών κρατιδίων εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 40 ακόμη περιπτώσεις τραπεζών που εξαπάτησαν με αυτό το σύστημα και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον τους. Η γενική εισαγγελία της Φρανκφούρτης εξετάζει το ενδεχόμενο στην περίπτωση της Hypo - Vereinsbank, η πρώτη δίωξη που θα ασκηθεί να έχει κακουργηματικό χαρακτήρα. Η υπόθεση αυτή θα κρίνει την τύχη και των υπόλοιπων διώξεων.

Θ.Κ.  

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: