Σάββατο, Νοεμβρίου 30, 2013

ΓΑΛΛΙΑ: «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΩΤΑ

Διάταξη που εγκρίθηκε την Παρασκευή προβλέπει πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ για όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από εκδιδόμενες γυναίκες ή άνδρες, και ποινή 3.750 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, το οποίο θα μετατρέπεται μάλιστα σε πλημμέλημα.



Share
Την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη διάταξη που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες υιοθέτησε το βράδυ της Παρασκευής η κάτω Βουλή της Γαλλίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το επίμαχο νομοσχέδιο στις τάξεις των εργαζόμενων στο χώρο του αγοραίου έρωτα.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ για όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από εκδιδόμενες γυναίκες ή άνδρες, και ποινή 3.750 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, το οποίο θα μετατρέπεται μάλιστα σε πλημμέλημα.

Εναλλακτικά, οι υπότροποι θα μπορούν να επιλέξουν την παρακολούθηση σεμιναρίων όπου θα ενημερώνονται για τους κινδύνους τους έρωτα επί πληρωμή.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του αδικήματος της παθητικής άγρας πελατών που τιμωρούσε τις ιερόδουλες, ένα μέτρο που είχαν ζητήσει οι ίδιες.

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπισης της πορνείας αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου. Εάν το σχέδιο νόμου υπερψηφιστεί, θα τεθεί στη συνέχεια στην άνω Βουλή, τη Γερουσία.

Επιπλέον, υιοθετήθηκαν μέτρα κοινωνικής στήριξης για όσες γυναίκες επιθυμούν να πάψουν να εκδίδονται, σκοπό για τον οποίο θα διατίθενται 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όσες αλλοδαπές δεσμευθούν να εγκαταλείψουν την πορνεία, υπό την καθοδήγηση εγκεκριμένης οργάνωσης, θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια παραμονής στη Γαλλία για έξι μήνες, με ενδεχόμενη παράταση.

Τέλος, η γαλλική Βουλή ψήφισε μία ακόμα τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις βιαιοπραγίας, σεξουαλικής βίας ή βιασμού των εκδιδόμενων ατόμων, που θα θεωρούνται «ευάλωτα πρόσωπα», κατηγορία στην οποία ανήκουν ήδη τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι έγκυες.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποτρέψει τη βία κατά γυναικών και να προστατέψει τον μεγάλο αριθμό ιερόδουλων που είναι θύματα συμμοριών.

Ωστόσο, επικριτές του νομοσχεδίου προειδοποιούν πως η ποινικοποίηση της αγοράς του σεξ ενδέχεται να εκθέσει γυναίκες σε μεγαλύτερους κινδύνους καθώς θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν πελάτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV, το 68% των Γάλλων είναι αντίθετο στη ποινική αντιμετώπιση των πελατών σεξουαλικών υπηρεσιών.

Αντίστοιχη με τη γαλλική προσέγγιση υιοθετήθηκε από τη Σουηδία το 1999, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των εκδιδόμενων στον δρόμο στις μεγαλύτερες σουηδικές πόλεις να μειωθούν κατά το ήμισυ σε διάστημα δέκα ετών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/246993/gallia-nai-stin-poinikopoiisi-tis-agoras-erota/#ixzz2m82w0LD0 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: