Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2013

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Με αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των εμποροϋπαλλήλων όσο και από εμπορικούς συλλόγους άνοιξαν για πρώτη φορά την Κυριακή εμπορικά καταστήματα. Πορεία υπαλλήλων, με σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή», στην Ερμού, συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις. 

Ανοικτά τα περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον οικείο εμπορικό σύλλογο, με μειωμένο όμως προσωπικό λόγω της απεργίας. Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα σε Ηράκλειο και Χανιά.


Στην Αθήνα και τον Πειραιά, αρκετά καταστήματα άνοιξαν και ο κόσμος έχει δώσει μεν το «παρών» στους εμπορικούς δρόμους, αλλά λιγότεροι φαίνονται εκείνοι που κρατούν τσάντες σε σύγκριση με όσους κάνουν βόλτα. 

Στην Ερμού έγινε το μεσημέρι και η κεντρική συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων, με σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή». Μικροένταση σημειώθηκε σε άλλο σημείο, σε πολυκατάστημα στην Αιόλου προς την Ομόνοια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστή Χαντζαρίδη, τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη άνοιξαν στις 11/. «Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Γ.Τσιμπούκης, όσα καταστήματα άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία «είναι ικανοποιητική».

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη».

Στην Πάτρα, το πρωί άνοιξαν ορισμένα καταστήματα, κυρίως στο κέντρο της πόλης, εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα.

Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.

Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από 11.00 το πρωί. Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή πιθανών εντάσεων, αλλά η παρουσία της στο κέντρο της Πάτρας είναι διακριτική.

Κλειστά βρήκε τα καταστήματα η εφαρμογή του μέτρου στα Χανιά, όπου έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων.

Έξω από τα καταστήματα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντιθέτως, δύο σούπερ-μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων. Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

Κλειστά ήταν τα περισσότερα καταστήματα και στο Ηράκλειο, σύμφωνα με το CretaLive. Mέλη του ΠΑΜΕ και του συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων, με πανό και με πλακάτ, βρέθηκαν έξω από κατάστημα ένδυσης και υπόδησης γνωστής πολυεθνικής εταιρείας ώστε να μην επιτραπεί η λειτουργία του καταστήματος. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και έξω από άλλα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: