Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

«Απαξιώνουν τα μουσικά σχολεία, που είναι φορείς πολιτισμού και τέχνης, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που παραμένουν ακόμη άλυτα» δηλώνει στο Κόκκινο, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Πειραιά, Ελένη Πραματευτάκη. 




Οι μαθητές του σχολείου είναι θύματα της αναλγησίας των αρμοδίων φορέων σχετικά με το ζήτημα μεταφοράς μαθητών. Οι συμβάσεις των ιδιοκτητών λεωφορείων με την Περιφέρεια Αττικής έληξαν το Ιούνιο του 2013 με αποτέλεσμα η έναρξη της σχολικής χρονιάς να βρει τους μαθητές μετέωρους ως προς το πώς θα μετακινηθούν. Ύστερα από κινητοποιήσεις γονέων και μαθητών οι συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι το Ιανουάριο του 2014, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί αν θα ανανεωθούν ή θα παραταθούν εκ νέου.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που στάλθηκε στα σχολεία τις 22 Ιουνίου,  προβλέπει ότι δικαίωμα μεταφοράς έχουν μόνο οι μαθητές που κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 χιλιομέτρων για τους μαθητές Γυμνασίων, και 5 χιλιομέτρων για τους μαθητές Λυκείων.



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές είναι αναγκασμένοι, εκτός των βιβλίων γενικών μαθημάτων και των επιπρόσθετων μουσικών, να κουβαλούν επιπλέον δύο ή τρία όργανα και να περιφέρονται από στάση σε στάση. Άλλωστε το γεγονός ότι η απόσταση από το σχολείο μπορεί να είναι για παράδειγμα 5 χιλιόμετρα, δεν σημαίνει ότι οι μαθητές κάνουν χρήση ενός μόνο μέσου.



«Φρόντισαν να ενημερώσουν τα σχολεία τέλη Ιουνίου, προκειμένου να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε» εξηγεί η Ηλέκτρα Δικαίου,  μαθήτρια της Β'Λυκείου και Πρόεδρος του 15μελούς του Μουσικού Σχολείου Πειραιά. «Παρόλα αυτά πήγαμε στην Περιφέρεια να διαμαρτυρηθούμε. Η Περιφέρεια μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Εσωτερικών, και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μας έδωσε ποτέ καμία απάντηση».

«Έχω δύο παιδιά, το ένα πάει Γυμνάσιο και το άλλο Λύκειο. Για να καταλάβετε τι πρόβλημα δημιουργείται, το ένα έχει δικαίωμα μεταφοράς με το σχολικό, ενώ το άλλο παίρνει λεωφορείο ή πάει με τα πόδια στο ίδιο σχολείο» αναφέρει η κ. Πραματευτάκη.

Η ΚΥΑ ορίζει επίσης ότι δικαίωμα μαθητικού δελτίου για δωρεάν μετακίνηση έχουν μόνο οι μαθητές Γυμνασίων που κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 χιλιομέτρων από το σχολείο και για τους μαθητές των Λυκείων σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων . Επομένως, όσοι μαθητές κατοικούν σε απόσταση μικρότερη από την οριζόμενη, πληρώνουν κανονικά τις αστικές συγκοινωνίες. 

465 κενές ώρες στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά - 17,000 χαμένες ώρες σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας κάθε εβδομάδα

«Τη φετινή χρονιά έχω χάσει τη μισή χρονιά από το όργανο που έχω επιλέξει» αναφέρει η Ηλέκτρα. Στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, αν και Μουσικό, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές Μουσικών Οργάνων. «Μόνο στο δικό μας σχολείο, υπάρχουν 465 ώρες κενές κάθε βδομάδα, και 17,000 σε όλα τα Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας» συμπληρώνει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 42 Μουσικά Σχολεία και 3 Καλλιτεχνικά. Η κ. Πραματευτάκη υποστηρίζει ότι «τα σχολεία αυτά είναι δυναμικά. Προσφέρουν καλλιτεχνική και πολιτιστική μόρφωση. Τα παιδιά, τα ενώνει η βαθιά αγάπη τους για τη μουσική. Οι αρμόδιοι οφείλουν να στηρίξουν τα σχολεία αυτά και όχι να τα απαξιώνουν και τα υποβαθμίζουν».

- See more at: http://left.gr/news/provlima-metaforas-kai-elleipsi-didaktikoy-prosopikoy-sto-moysiko-sholeio-peiraia#sthash.6jONuSm6.dpuf

ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: