Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΊΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΕ".

Με το Ν. 3785/2009 έγινε κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος", του Ελληνικού Δημοσίου, του ΝΠΔΔ "Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος", του ΝΠΙΔ "Εθνική Λυρική Σκηνή", της ΑΕ "Ολυμπιακά Ακίνητα" και της ΑΕ "Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου". Στη σύμβαση αυτή καθορίζονταν οι όροι για την υλοποίηση του υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου στο Φαληρικό Δέλτα.


Στο άρθρο 3 παρ 3.1 του νόμου αναφέρεται ότι ο Οργανισμός με την επωνυμία "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ", που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου, "δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα και θα λειτουργεί ως φορέας ιδιωτικού δικαίου". Κοινώς θα έχει εθνική ασυλία για κάθε δραστηριότητά του. Επίσης στο άρθρο 29 του παρόντος νόμου ορίζονται κάποιοι όροι για λύση της σύμβασης σε περίπτωση που καθυστερήσει το έργο με ευθύνη του δημοσίου.

Ένα τέτοιο τεράστιο έργο οικολογικής σημασίας, όπως μάλιστα διαφημίζει η κυβέρνηση, που μετά το πέρας του θα φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες και θα λειτουργεί με τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζομένων θα έπρεπε να πραγματοποιείται κάτω από τον έλεγχο αρμόδιων τεχνικών κρατικών δομών.

Επειδή ήρθε στα χέρια μας η επιστολή του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης (Σ.ΟΛ.ΑΡ.) προς το "Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου" όπου αναφέρει: "Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας, επιλέχθηκαν οικοδομικά υλικά και κάποιοι τρόποι δόμησης που δεν είναι μόνο μη φιλικοί προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά βεβαιωμένα εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των μελλοντικών εργαζομένων όσο και των τελικών χρηστών που θα είναι οι Έλληνες πολίτες, καθόσον επιλέχθηκαν π.χ. κάποια υλικά που είναι χαρακτηρισμένα σαν καρκινογόνα και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία".

Ερωτώνται οι κ, Υπουργοί,

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων τόσο για τους μελλοντικούς εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Τι μέτρα θα πάρει για να ελέγξει την πληροφορία αυτή και πώς θα αποτρέψει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης καρκινογόνων και επικίνδυνων υλικών».

http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: