Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΟΡΟΔΙΕΦΕΥΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ

Του Βαγγέλη Τριάντη

Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση φοροδιαφυγής της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ», έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά της εταιρίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος.

Πρόκειται για την εταιρία η οποία εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου βασικός μέτοχος είναι η γερμανική Hochtief. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1995 με το νόμο 2338/1995. Στις 28 Μαρτίου 2001, ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται εμπορικά το αεροδρόμιο και όλες τις δραστηριότητές του. Φαίνεται όμως ότι ξέχασε μια μικρή λεπτομέρεια. Να αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από τον κύκλο εργασιών της.


Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την έκθεση ειδικού συνεργείου ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, μόνο για τα έτη 2001, 2002 και 2003 η εταιρία δεν απέδωσε οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, ύψους 150.295.602,10 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Αλεβιζόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά, η συνολική οφειλή της εταιρίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι δεν οφείλει ΦΠΑ εξαιτίας της σύμβασης που είχε υπογράψει για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου, με βάση την οποία απαλλάσονταν από τον καταλογισμό ΦΠΑ για συγκεκριμένες εργασίες κααι υπηρεσίες. Η απαλλαγή όμως αναφερόταν στο στάδιο κατασκευής του αεροδρομίου και όχι για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκούσε η εκμέταλλευση του.

Για την υπόθεση έχει αποφανθεί με σειρά γνωμοδοτήσεων και το ΝΣΚ (162/1997, 448/2005, 372/2012). Σε αυτές αναφέρεται ρητά ότι ο κυρωτικός νόμος της ως άνω Σύμβασης «δεν απαλλάσσει την εκμεταλλευόμενη το Αεροδρόμιο Σπάτων Εταιρία από τις φορολογικές υποχρεώσεις ως ανώνυμης εταιρίας», και «δεν προβλέπεται ρητή εξαίρεση ή απαλλαγή».

Προσέφυγαν σε Δικαστήριο που δεν έχει αρμοδιότητα

Προκειμένου η εταιρία να αποφύγει την καταβολή των οφειλών της προσέφυγε στις 11/11/2010 στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου. Δύο και πλέον χρόνια μετά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση. Σε αυτή υποστήριζε ότι για την ΔΑΑ ΑΕ «ισχύει το ειδικό καθεστώς της Σύμβασης περί ανάληψης υποχρέωσης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για επιστροφή όποιου ποσού η εταιρία καταβάλλει».

Ωστόσο, στην ίδια απόφαση σημειώνονταν χαρακτηριστικά ότι «ότι οι διατάξεις στις οποίες στήριξε τις παραδοχές του περί ειδικού τέτοιου καθεστώτος για την εταιρία είναι αντίθετες με την οδηγία ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα μεγάλη εντύπωση προκαλεί το δικαστήριο που επέλεξε να προσφύγει η εταιρία. Και αυτό διότι μόνο αρμόδιο για την ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου και άρα για θέματα όπως ο ΦΠΑ είναι το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τώρα για ποιο λόγο η εταιρία επέλεξε να προσφύγει σε ένα δικαστήριο που δεν είναι και το πλέον αρμόδιο είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει η ίδια.

Οι υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα

Η υπόθεση έχει απασχολήσει και το ελληνικό κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο του 2011 κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση 13 βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν είχε ακόμη κινήσει την διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων. Σε μια περίοδο που το ελληνικό δημόσιο αναζητούσε, όπως και σήμερα εναγωνίως έσοδα προκειμένου να τονώσει τα δημόσια οικονομικά, ενώ μισθοί και συντάξεις οδηγούνταν στην κλίνη του Προκρούστη.

Λίγο πριν ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παραδέχθηκε δημόσια σε απάντηση ερώτησης του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Γιώργου Ανατολάκη ότι η εταιρία έχει βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές. Κανείς όμως υπουργός δεν φρόντισε να πράξει τα δέοντα ώστε το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τις οφειλές που του αναλογούν.

Όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του εισαγγελέα ο κ. Αλεβιζόπουλος, «τα αρμόδια για την είσπραξη των φόρων όργανα, με επικεφαλής τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αδιαφορούν μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό, με συνέπεια να στερείται το δημόσιο ταμείο μεγάλων προσόδων, όταν επιβάλλουν στον ελληνικό λαό δυβάσταχτες επιβαρύνσεις. Η αδιαφορία τους και η παράλειψή αυτή γίνεται με πρόθεση να προσπορίσουν παράνομα στην εν λόγω εταιρία παράνομα περιουσιακά οφέλη, με αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου».

Το λόγο πλέον έχει πλέον η δικαιοσύνη. Σε μια περίοδο που οι πολίτες βιώνουν μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις των τελευταίων ετών. 

http://www.koutipandoras.gr/46371/%CE%B5%CE%BB-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%85%CE%B3.html

ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: