Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2013

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΖΗΤΑ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Μετά την κλήση του πολωνού πρέσβη στη Μόσχα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ζήτησε συγγνώμη για τα έκτροπα μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια πορείας ακροδεξιών. 

Χαρακτηρίζοντας «απολύτως σκανδαλώδη» τα γεγονότα, ο Κομορόφσκι είπε την Τετάρτη πως «δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε βαθιά συγγνώμη».


Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν ζητεί και ο ίδιος συγγνώμη, ο Κομορόφσκι απάντησε: "Κι εγώ επίσης. Ασφαλώς και ναι. Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη εξ ονόματος του πολωνικού κράτους".

Την Τρίτη, η ρωσική διπλωματία απαίτησε από την Πολωνία να ζητήσει επισήμως συγγνώμη. Κατά τη συνομιλία του με τον πρεσβευτή της Πολωνίας, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για «την αδράνεια που έδειξε η αστυνομία», υπογραμμίζοντας πως τα επεισόδια προκάλεσαν υλικές ζημιές στη ρωσική αντιπροσωπεία και διέκοψαν τη λειτουργία της για πολλές ώρες.

Η Μόσχα απαίτησε επίσης να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των ρωσικών αντιπροσωπειών στην Πολωνία και να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης της ακροδεξιάς, ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών επιτέθηκαν επίσης σε καταληψίες, προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα και έκαψαν σε μια πλατεία μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που αναπαριστούσε ένα ουράνιο τόξο φτιαγμένο από λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν 12 αστυνομικοί. Η αστυνομία προέβη σε 72 προσαγωγές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: