Δευτέρα, Νοεμβρίου 11, 2013

ΣΥΜΦΩΝΕΙ, ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ, Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Να πάρει μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη με το συριακό καθεστώς αποφάσισε το κύριο μπλοκ των κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, θέτοντας ως όρους το άνοιγμα διόδων σε αποκλεισμένες περιοχές που ελέγχει για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και απελευθέρωση κρατουμένων. Στόχος του μπλοκ, όπως ανέφερε στην απόφασή του, παραμένει οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μεταβατική λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.


Το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» αποφάσισε το πρωί της Δευτέρας να συμμετέχει στη διάσκεψη μετά από διήμερες συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η Διάσκεψη να διοργανωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Ως προϋπόθεση είναι η Δαμασκός να χαλαρώσει την πολιορκία σε πόλεις που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Όρος είναι επίσης η απελευθέρωση κρατουμένων, κυρίως γυναικών.

Στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο επανέλαβε πως η απόφασή του δεν αλλάζει την απαίτησή του για αποχώρηση του σύρου προέδρου: «Ο Άσαντ δεν θα έχει κανέναν ρόλο στη μεταβατική περίοδο και το μέλλον της Συρίας» υπογράμμιζε η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Το κατ' αρχήν «ναι» της αντιπολίτευσης ακολουθεί συμφωνία την Κυριακή για χαλάρωση του αποκλεισμού στην Κουντσάγια, κοντά στην πρωτεύουσα, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. 

Αρκετές απόπειρες συμφωνίας για ανάλογη χαλάρωση του αποκλεισμού είχαν μικρή επιτυχία τους τελευταίους μήνες. Ο αποκλεισμός στοχεύει στην αποδυνάμωση των αντικαθεστωτικών, αλλά έχει επιπτώσεις ιδιαίτερα στους αδύναμους κατοίκους -η συμφωνία για την Κουντσάγια, ενδεικτικά, προβλέπει παράδοση τροφίμων και αλευριού.

Την Κυριακή επίσης, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε, με τη συνδρομή μαχητών της Χεζμπολάχ, τη στρατιωτική βάσης της 80ής Ταξιαρχίας στα περίχωρα του Χαλεπίου. Η βάση είχε πέσει στους αντικαθεστωτικούς το Φεβρουάριο, ανακαταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά την Παρασκευή οι αντικαθεστωτικοί προχώρησαν σε αντεπίθεση -στην οποία τελικά επικράτησαν οι δυνάμεις του Άσαντ την Κυριακή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: