Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2013

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Βίαιη τροπή πήρε συγκέντρωση ακροδεξιών στην Πολωνία, για την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει διαδήλωση κουκουλοφόρων ακροδεξιών νεαρών, οι οποίοι πέταξαν κροτίδες και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Για τρίτη χρονιά, η πορεία της ημέρας ανεξαρτησίας της χώρας οδήγησε σε βίαια επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.


Αρκετές χιλιάδες ακροδεξιοί ξεκίνησαν ειρηνικά την πορεία τους. Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν όταν νεαροί που φορούσαν σκούφους και μαντίλια έφυγαν από την πορεία και επιτέθηκαν σε κτίριο, όπου πραγματοποιούν κατάληψη άτομα του αριστερού χώρου.

Οι αστυνομία προσπάθησε να επέμβει και δέχθηκε επίθεση με πέτρες και κροτίδες. 

Επίσης, οι διαδηλωτές έκαψαν, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, ένα μεγάλο ουράνιο τόξο με τεχνητά λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και σπρέι πιπεριού, ενώ στράφηκαν κατά των διαδηλωτών και με τα γκλομπ τους. 

Αρκετά άτομα συνελήφθησαν και πέντε αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Όταν η πορεία έφτασε στην ρωσική πρεσβεία, οι διαδηλωτές έκαψαν αστυνομικό φυλάκιο κοντά στην πρεσβεία και έριξαν κροτίδες στο κτίριο. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν την περίμετρο και το πλήθος αποχώρησε. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την πρεσβεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτσιν Βοϊτσικόφσκι. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον χουλιγκανισμό. Καταδικάζουμε την παραβίαση του Συμφώνου της Βιέννης» πρόσθεσε.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτικά κινήματα. Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν σημαίες της χώρας και φώναζαν συνθήματα όπως «Θεός, Τιμή, Πατρίδα», ζητούσαν κυρίως την παραίτηση της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα βίαια επεισόδια δείχνει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην πολωνική κοινωνία, ενώ αντικατοπτρίζει την άνοδο της ακροδεξιάς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, το Reuters αναφέρει τα παραδείγματα της Ουγγαρίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: