Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2013

ΣΤΟ ΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις σταθερής τροχιάς, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη  η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των μετοχών  της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) απασχόλησε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 30 εργαζόμενοι στην επίμαχη εταιρεία.


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις σταθερής τροχιάς (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηρόδρομου) και ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη  η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των  μετοχών  της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο εισηγητής - σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης, κατά την ακροαματική διαδικασία στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το εάν οι τέσσερεις αυτές  συνδικαλιστικές οργανώσεις  έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Γεώργιος Κατρούγκαλος και Δήμος Τσακνιάς υποστήριξαν ότι οι μνημονιακοί νόμοι συνιστούν προγραμματικά κείμενα και δεν θέτουν κανόνες δικαίου και ότι  η ιδιωτικοποίηση και η μεταβολή της νομικής φύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων σταθερής τροχιάς.

Δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος η μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι όπως έγινε με την από 5.4.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων η  μεταβίβαση  των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι αντίθετη στο άρθρο 106 του Συντάγματος. Και αυτό γιατί η σιδηροδρομική συγκοινωνία, λόγω της στρατηγικής σημασίας της για την εθνική οικονομία, αλλά και γιατί ανήκει στην κατηγορία των «μεταφορών», δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Από τη άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του Δημοσίου όπως και του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος  Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Δημόπουλος και Γεώργιος  Στεφανάκης,  τόνισαν ότι οι τέσσερεις συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα δικαστήρια για την μεταβίβαση των μετοχών της  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού ουδόλως επηρεάζονται τα εργασιακά και άλλα συμφέροντα των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση.

Ούτε όμως τίθεται θέμα παραβίασης των συνταγματικών επιταγών στην περίπτωση της μεταβίβασης των επίμαχων μετοχών, προσέθεσαν  οι συνήγοροι του Δημοσίου. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
http://www.protothema.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: