Πέμπτη, Νοεμβρίου 28, 2013

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΣΩ SWIFT

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε την έρευνά της όσον αφορά στις καταγγελίες περί κατάχρησης μιας βάσης δεδομένων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για θεσμούς και εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτοντας παράλληλα την έκκληση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλεί η πρόσβασή της Ουάσινγκτον σε αυτήν.


Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται αποτυχία για το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει εντόνως να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια Εταιρεία Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών), που δίνει στις αμερικανικές αρχές την δυνατότητα να αντλούν δεδομένα για διεθνείς πληρωμές. Μέλη του ΕΚ κατήγγειλαν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν πολύ βαθιά και πολύ εξαντλητικά για στοιχεία, παραβιάζοντας τη συμφωνία που δίνει στην Ουάσιγκτον μόνον ορισμένη πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT στο Βέλγιο.

Η ΕΕ μοιράζεται με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεδομένα από τη βάση, στην οποία καταγράφονται στοιχεία για εκατομμύρια συναλλαγές σε διεθνές επίπεδο καθημερινά, αλλά ως ένα ορισμένο επίπεδο, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και καταπολέμησης της χρηματοδότησής της.

Τον περασμένο μήνα ο Γκι Φέρχοφστατ, εξέχων μέλος του ΕΚ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Ευρώπη χρειάζεται «πλήρη διαφάνεια» μετά τις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ από τον πρώην σύμβουλό της Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τα μέλη του Eυρωκοινοβουλίου εξέφραζαν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να αντλούν πολλά περισσότερα δεδομένα από όσα τυπικά δικαιούνται και μπορούν μετά την δημοσιοποίηση από τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της Βραζιλίας Globo εγγράφων τα οποία αποδείκνυαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν κατασκοπεία μέσω της βάσης δεδομένων της SWIFT.

Η Σεσίλια Μάλμστρεμ όμως, η επίτροπος αρμόδια για Εσωτερικά Θέματα, δήλωσε σήμερα ότι δεν ανακαλύφθηκε καμιά απόδειξη κατασκοπείας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως κλείνει τις επίσημες διαβουλεύσεις που είχαν αρχίσει με τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Μάλμστρεμ πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να υπάρξει παράνομη συμπεριφορά από μέρους των αμερικανικών αρχών, αλλά προειδοποίησε το ΕΚ ότι δεν σχεδιάζει να προτείνει, τουλάχιστον προς το παρόν, την αναστολή της πρόσβασης των αμερικανικών αρχών στην βάση δεδομένων της SWIFT.

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει ότι προέβη σε οποιαδήποτε κατάχρηση της βάσης δεδομένων αυτής.

Η συμφωνία βάσει της οποίας χορηγήθηκε πρόσβαση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στη βάση δεδομένων εντάσσεται στην συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Εξάλλου σήμερα η ΕΕ έδωσε στην δημοσιότητα έναν κατάλογο μέτρων προστασίας των δεδομένων που θέλει να εφαρμόσει η Ουάσινγκτον. Οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά απαραίτητα για να αποκατασταθεί η διπλωματική ζημιά που προκάλεσαν οι καταγγελίες για την εκτεταμένη κατασκοπεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος θεσμών, ηγετών και εταιρειών της ΕΕ.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι «οι πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να καθησυχαστούν ότι τα δεδομένα τους προστατεύονται και οι εταιρείες χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες γίνονται σεβαστές και επιβάλλονται».

«Σήμερα προτείνουμε ένα σαφές πρόγραμμα για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», ανέφερε η επίτροπος Μάλμστρεμ. «Όλοι, από τους χρήστες του Διαδικτύου ως τις αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα ωφεληθούν από τη συνεργασία» στο πεδίο αυτό, πρόσθεσε.

Ορισμένοι στην Ευρώπη έχουν καλέσει να υπάρξει μια επιθετική αντίδραση της ΕΕ μετά τις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως π.χ. να ανασταλούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για την χαρακτηριζόμενη ιστορική διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που προβλέπεται ότι θα τονώσει την ανάπτυξη.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε σήμερα ότι το ζήτημα «της προστασίας δεδομένων δεν θα αποτελέσει μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων» για τη συμφωνία αυτή.

Πάντως η Ρέντινγκ επισήμανε ότι υπάρχει μια «ευκαιρία να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη» την οποία «καλούσε τους Αμερικανούς εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν».
ΘΕΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: