Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16, 2013

ΣΕ 3 ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ-ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ;

Μέχρι τώρα, αν η εκκαθάριση καθυστερούσε για παράδειγμα τον Οκτώβριο, ο φόρος καταβαλλόταν σε μόνο μία δόση.
Επίσης ο υφυπουργός απέσυρε χθες τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα σε κλιμάκια της Εφορίας χωρίς την άδεια εισαγγελέα να κάνουν εφόδους σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικές έδρες.
Μετά από αντιδράσεις βουλευτών απ' όλες τις πτέρυγες ο υφυπουργός είπε πως αποσύρει τη ρύθμιση και θα επαναφέρει βελτιωμένη, με αποτέλεσμα να παραμένει το ισχύον καθεστώς, με το οποίο απαιτείται η εισαγγελική παραγγελία.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστή την παραμονή του καθεστώτος της μη υποχρέωσης των ιδιοκτητών ακινήτων να καταγράφουν στη δήλωσή τους τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση να έχουν χαμηλότερη φορολόγηση τα ανοίκιαστα ακίνητα (όπως έχουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα), αφού για το θέμα αυτό ζήτησε από εκείνους που θέλουν να ισχύσει κάτι τέτοιο «ισοδύναμα» μέτρα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» δημοσίευμα που θέλει τον επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Πολ Τόμσεν να του λέει πως «αφού θα φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνετε νέα μέτρα;».
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στην πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έθεσαν το αίτημα για μειωμένο συντελεστή φορολόγησης στα κενά διαμερίσματα πως «για τα ξενοίκιαστα δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν. Ολα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Αν θέλετε προτάσεις να φέρετε και ισοδύναμα».
Τα ενοίκια
Διευκρίνισε, δε, στη συνέχεια, απαντώντας σε φορείς της κτηματαγοράς που είχαν κληθεί στη Βουλή να μιλήσουν για το νομοσχέδιο, ότι από εδώ και εμπρός οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα συνεχίσουν να μην υποχρεούνται να δηλώνουν στην Εφορία ενοίκια που δεν λαμβάνουν από τους ενοικιαστές τους, σε αντίθεση με τις φήμες που είχαν ακουστεί για αλλαγή του εν λόγω μέτρου.
Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην κριτική που υπέστη ο ίδιος με βάση τις προωθούμενες διατάξεις ότι επέρχεται ελάφρυνση στη φορολογία των offshore, λέγοντας πως «το άρθρο 33 μπήκε για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις. Οσοι βρίσκονται πίσω από offshore και αποκαλύπτουν το όνομά τους δεν έχει νόημα να τους βάλουμε φόρο. Είναι φόρος τιμωρίας για όσους κρύβονται πίσω από εξωχώριες».
Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει μαζί με τη ΝΔ το νομοσχέδιο, διά του εισηγητή του Γ. Κουτσούκου υποστήριξε πως «θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις για μέρος των άρθρων, κυρίως για εκείνα που αφορούν θέματα εκτός του φόρου ακινήτων, τα οποία και θα θέσουμε αναλυτικότερα στην Ολομέλεια του Σώματος». Ομως και Νεοδημοκράτες βουλευτές έθεσαν τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο, χωρίς όμως να μιλούν για καταψήφιση του νόμου ή άρθρων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αργ. Ντινόπουλου που είπε «ψηφίζω με βαριά καρδιά», αλλά και του Γ. Βλάχου που έλεγε «υπάρχουν προβληματισμοί...».
Γ. Πίκουλας
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Αλλαγές μόνο με μέτρα ισοδύναμα
Υπεραμύνθηκε των διατάξεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων χθες στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας και ζήτησε από όσους κάνουν προτάσεις για αλλαγές να φέρνουν και ισοδύναμα μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οσον αφορά την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό έσοδο του νέου φόρου είναι περίπου 1,6%, με 1,7% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 1,9% και στην ΕΕ των 27 είναι 2,1% του ΑΕΠ.
Για τους αγρότες, απαντώντας στις αιτιάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, υποστήριξε ότι από τα 26,5 δισ. του συνολικού φόρου οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πληρώνουν τα 120 εκατ., προσέθεσε ότι οι επιβαρύνσεις για το 90% των αγροτών είναι μικρές και ανέφερε ως παράδειγμα αγρότη ο οποίος διαθέτει είκοσι στρέμματα αρδευόμενα και θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ 40 και 50 ευρώ τον χρόνο.

ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: