Δευτέρα, Δεκεμβρίου 23, 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 450 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ HELLAS ONLINE

Παραβίαση κάθε νομικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων 450 εργαζομένων στην επιχείρηση

Στις 18/12/2013, η διοίκηση της επιχείρησης Hellas Online, μέλος του ομίλου Intracom, προχώρησε σε πρωτόγνωρο "ξήλωμα" 450 εργαζομένων από 4 τμήματα της επιχείρησης. Πρόκειται σχεδόν για τα 2/3 των εργαζομένων, ενώ αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας σε έναν άδειο χώρο, αφού η επιχείρηση είχε φροντίσει να μεταφέρει τον εξοπλισμό στη νέα επιχείρηση τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.


Η διαδικασία που ακολουθήθηκε έφερε τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με συνθήκες εκκαθάρισης και μεταφοράς εκμετάλλευσης, καλώντας όμως τον καθένα ξεχωριστά, παραβιάζοντας όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τη δήθεν διαβούλευση (240/06, 178/2002), για να υπογράψουν "οικιοθελή παραίτηση". Με αυτό τον τρόπο, η επιχείρηση από τη μία εκβίασε τους εργαζόμενους για να αποφύγει την τήρηση της διαδικασίας του Ν. 1387/1983 και Ν. 3863/2010 για τις ομαδικές απολύσεις και από την άλλη παραβίασε κάθε νομική προστασία και υποχρέωση διατήρησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων που υπάρχει σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, όπως το άρθρο 4 του ΠΔ 178/2002, το οποίο ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία 98/50/ΕΚ.

Όσον αφορά τη "νέα" επιχείρηση, "360 connect", είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμιμος εκπρόσωπός της είναι διευθυντής στη HOL και ότι για να επιτύχει τους στόχους της στους προϊστάμενους των τμημάτων που μεταφέρθηκαν, αναγνώρισε, ως όφειλε, για όλους τους εργαζόμενους, προϋπηρεσία και δικαιώματα.

Οι δε νέες ατομικές συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι είναι απαράδεκτες, ξεπερνούν ακόμα και όλη την αντεργατική νομοθεσία που έχετε επιβάλει, δημιουργώντας συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς για αυτούς τους 450 που θα μεταφερθούν.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί προηγούμενο, ώστε να καταπατούνται δικαιώματα εργαζομένων, όσα από αυτά εξακολουθούν και ισχύουν και δεν έχουν καταργηθεί από την κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αναιρέσαν δικαιώματα κατακτημένα ακόμα από της αρχές του 20ου αιώνα με κύριο στόχο την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα ληφθούν ώστε:

Να ισχύσουν οι διατάξεις προστασίας για τους εργαζόμενους σε περιπτώσεις μεταβίβασης επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

Να συνεχίσουν να διατηρούν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι και στη νέα επιχείρηση και να μην ισχύσουν οι όροι δουλείας που περιέχονται στις νέες συμβάσεις».
ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: