Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

ΚΟΒΟΥΝ 50% ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ

Του Δ. ΜΑΛΤΗ
Με μια προκλητικά σκανδαλώδη εισήγηση, αυτοκαταστροφική για την επιβίωση του ΙΚΑ και ταυτόχρονα μεροληπτική προς τους εργοδότες στον επισιτισμό, το δ.σ. του Ιδρύματος αναμένεται να συζητήσει στην αυριανή του συνεδρίαση την κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης με τεκμαρτό ημερομίσθιο όλων των ειδικοτήτων στα εστιατόρια και εξοχικά κέντρα (μετρ, σερβιτόροι, μπάρμαν, μουσικοί, ντισκ τζόκεϊ κ.ά.) που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές (ποσοστά υπηρεσίας) και κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων.Η απόφαση αυτή θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων στο ΙΚΑ, το οποίο κατά τα άλλα αναζητεί εναγωνίως έσοδα, από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες κατά 50% και μάλιστα σ' έναν τομέα όπως αυτό του τουρισμού και επισιτισμού, όπου παρατηρούνται μεγάλη παραβατικότητα και «μαύρη εργασία».


Η εισήγηση της διοίκησης διαπιστώνει ότι είναι «δυσχερής η εξακρίβωση του τεκμηρίου της αμοιβής με κυμαινόμενες αποδοχές και δημιουργεί προβλήματα στην ελεγκτική εφαρμογή των διατάξεων από τους εργοδότες και κατά συνέπεια παρατηρείται μεγάλης έκτασης εισφοροδιαφυγή».

Οι σερβιτόροι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, αμείβονται με βάση το Ν. 2224/94 με κυμαινόμενες αποδοχές που προκύπτουν από τα ποσοστά υπηρεσίας (13% ή 16%) και επιβαρύνουν τις χρεώσεις των πελατών.

Είναι γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό εργοδοτών παρακρατεί προς όφελός τους τα ποσοστά υπηρεσίας χορηγώντας αγοραία ημερομίσθια που ξεκινούν από 10 ― έως 40-50 ―.

Ουδέποτε όμως και ενόσω ίσχυε η Κλαδική Σύμβαση Επισιτισμού είχε καθοριστεί άλλος τρόπος αμοιβής, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να είναι αναγκασμένοι να τους ασφαλίζουν σύμφωνα με τις ασφαλιστικές κλάσεις, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, δηλώνοντας ψευδοαπασχόληση ορισμένου χρόνου.

Οι δυσανάλογες αναγγελίες πρόσληψης βοηθών σερβιτόρων είναι ομολογία ανοχής που επιδεικνύει το ΙΚΑ σε άθλιες και κραυγαλέες πρακτικές εργοδοτών, να εμφανίζεται ένα εστιατόριο ή καφετέρια να απασχολεί μόνο βοηθούς σερβιτόρους κατά παράβαση και της κοινής λογικής (είναι βοηθοί μιας ανύπαρκτης ειδικότητας, άρα ασκούν καθήκοντα σερβιτόρου).
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: