Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία με αφορμή τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού που βρίσκονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σήμερα το Πεκίνο επέκρινε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για τις «κακόβουλες» δηλώσεις του σχετικά με την νέα κινεζική ζώνη αεράμυνας. Ο Άμπε υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο,  ότι η πρόσφατη ανακοίνωση για τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας «παραβιάζει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας» και ζήτησε από το Πεκίνο να την καταργήσει.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα προχώρησε σε ανακήρυξη ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νησιών, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας,της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον αφού η συγκεκριμένη περιοχή πέρα από τους στρατηγικής σημασίας ναυτιλιακούς δρόμους διαθέτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ζώνη αεράμυνας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές και δεν πλήττει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας και πρόσθεσε  ότι «η προσπάθεια της Ιαπωνίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
http://www.902.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: