Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2013

ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ...ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΣΥΝΝΕΦΟ ΛΕΜΕ...

Με «υπερόπλα» εξοπλίζεται η Εφορία για το κυνηγητό των φορολογουμένων που υποπίπτουν σε παραβάσεις, δεν πληρώσουν τους φόρους και θεωρούνται εκ των προτέρων ύποπτοι για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.   Θα προχωρά σε δημεύσεις ακόμα και τραπεζικών θυρίδων και θα παρακρατά ολόκληρο το ποσό της οφειλής ακόμα κι αν έχει ρυθμιστεί, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποκτά έκτακτα έσοδα από καταβολή εφάπαξ ή είσπραξη χρημάτων από εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων. Με τις νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογικές αρχές θα κάνουν εφόδους με τη συνοδεία αστυνομικών και χωρίς ει­σαγγελική εντολή σε καταστήματα, επιχειρήσεις, ακόμα και σπίτια που χρησιμοποιούνται και ως επαγγελματική έδρα, για τη διενέργεια αυτοψίας και επιτόπιων ελέγχων.

Ελεγχοι... με στολή παραλλαγής
Απολυταρχικές εξουσίες αποκτά ο φοροελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός με ντιρεκτίβα της τρόικας καθώς θα μπορεί να προχωρά σε εξπρές και μάλιστα προληπτικές κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας χωρίς δικαστική απόφαση, θα δημεύει ακόμα και τραπεζικές θυρίδες και θα παρακρατά τα έκτακτα έσοδα είτε από καταβολή του εφάπαξ ή πώληση περιουσιακών του στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο ακόμα και εν έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά.
Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου οι εφοριακοί θα πραγματοποιούν επιτόπιους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και εφόδους σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις και σπίτια με τη συνδρομή της αστυνομίας και χωρίς εισαγγελική εντολή και θα έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν και τις ειπράξεις στο ταμείο της επιχείρησης. Επίσης οι Αρχές θα μπλοκάρουν την έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας όχι μόνο για ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους αλλά και για κάθε είδους οφειλή σε δημόσιο φορέα, οργανισμό, επιχείρηση και ασφαλιστικά ταμεία.Σε χρόνο-ρεκόρ 
Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν σε χρόνο-ρεκόρ τις φορολογικές αρχές για κάθε μεταβολή της περιουσιακής ή οικογενειακής τους κατάστασης, την αλλαγή επαγγελματικής έδρας, δραστηριότητας, διεύθυνσης κατοικίας και να υποβάλλουν τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις στην Εφορία.
Με το πολυνομοσχέδιο επέρχονται και αλλαγές στον τρόπο και τις μεθόδους υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος και του ύψους του οφειλόμενου φόρου κυρίως για ελύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η Εφορία θα προσδριορίζει από μόνη της τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου με βάση τις δαπάνες διαβίωσης, το είδος, τον χρόνο και τον τόπο της δραστηριότητας, τον μέσο τζίρο ομοειδών επαγγελμάτων (έμμεσες τεχικές ελέγχου).

Αλλαγές επί το αυστηρότεροι προβλέπονται και στις χρηματικές ποινές για καθυστέρηση στην καταβολή των φόρων με πρόστιμα από 10% μέχρι και 30% του οφειλόμενου φόρου για καθυστέρηση στην καταβολή για διάστημα πάνω από δύο μήνες.
1. Κινητής και ακίνητης περιουσίας
Κατασχέσεις χωρίς δικαστική απόφαση
Εάν επιβληθεί πρόστιμο, αυτό θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός 30 ημερών. 

Για να διασφαλίσει την είσπραξη του φόρου ακόμα και πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής του, η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε αναγκαστική κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών χωρίς δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, όταν οι ελεγκτές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορούν να επιβάλλουν πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και των ακίκητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.
2. Απροειδοποίητα
Απαλλοτρίωση θυρίδων
Για οφειλέτες του Δημοσίου ή για περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ή φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, εκτός από την κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων και της δέσμευσης του 50% των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών του φορολογουμένου, οι αρχές θα ανοίγουν και θα δεσμεύουν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ολόκληρο το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων είτε περιέχουν ρευστό είτε πολύτιμα αντικείμενα όπως χρυσαφικά, ράβδους χρυσού και άλλα.
3. Και για ρυθμίσεις
Παρακράτηση εσόδων
Η εφορία θα προχωρά σε παρακράτηση ολόκληρου του ποσού ακόμα και για ρυθμιζόμενες οφειλές από τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης από καταβολή του εφάπαξ ή άλλων παροχών είτε από πώληση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές και δωρεές καθώς και πάσης φύσεως έκτακτες αποδοχές και έσοδα.
Με τα έκτακτα έσοδα θα πρέπει να αποπληρωθούν στο σύνολό τους τα χρέη του φορολογουμένου ακόμη κι αν τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις, τις οποίες αποπληρώνει κανονικά χωρίς καθυστέρηση. Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση έχει προτεραιότητα για την είσπραξη των απαιτήσεών της έναντι των υπολοίπων.
4. Με τη συνδρομή της αστυνομίας
Εφοδοι σε σπίτια και καταστήματα
Οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αιφνιδιαστικούς και επιτόπιους ελέγχους και μάλιστα με τη συνδρομή της Αστυνομίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου. Επίσης χωρίς δικαστική απόφαση θα πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων στα βιβλία και τα στοιχεία του επαγγελματία. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν «φορολογικά αδικήματα», θα συντάσσουν επιτόπου εκθέσεις ελέγχου και πράξεις επιβολής προστίμων. Τα πρόστιμα αυτά, όπως και εκείνα για φοροδιαφυγή και μη πληρωμή του φόρου, θα καταβάλλονται εφάπαξ το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης από τις φορολογικές αρχές.
5. Εντός 30 ημερών υποβάλλεται νέο έντυπο Ε9
Παρουσία στην Εφορία εντός 10 ημερών όταν αλλάζει η έδρα της επιχείρησης
Η έκθεση κατάσχεσης θα θυροκολλείται στην έδρα ή τη διεύθυνση κατοικίας του φορολογουμένου σε περίπτωση που οι φορολογικές αρχές δεν τον εντοπίσουν για την επίδοση του κατασχετηρίου.
Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών της φορολογικής αρχής και για την αποφυγή χρονοτριβών στις κινήσεις της ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος εντός 10 ημερών να ενημερώσει το μητρώο της Εφορίας για κάθε μεταβολή στην έδρα, την επωνυμία, τη δραστηριότητα και τη διεύθυνσή του. Επιπρόσθετα, για την επικαιροποίηση των στοιχείων του ατομικού περιουσιολογίου, ο φορολογούμενος με μεταβολή της περιουσιακής ή της οικογενειακής του κατάστασης θα πρέπει εντός 30 ημερών το αργότερο να υποβάλει νέο έντυπο Ε9.
ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: