Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2013

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ... ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ

Αφού η Διεύθυνση Μεταλλείων Β.Ε. έχει ενημερώσει την «Ελληνικός Χρυσός» για την καταγγελία, ώστε να προλάβει να πάρει τα μέτρα της, παρακαλεί τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες για τις δικές τους ενέργειες.
Καταγγελία για απασχόληση αλλοδαπών χωρίς άδειες λειτουργίας μηχανημάτων σε εταιρεία που διενεργεί μεταλλευτικές εργασίες, στην περιοχή Φισώκα του όρους Κάκαβος στη Χαλκιδική, για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» έφτασαν στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ. Αλλά αντί η Επιθεώρηση Μεταλλείων να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές (Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ κ.λπ.) για τη διενέργεια ελέγχων και για τη βεβαίωση της καταγγελίας, ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ενημέρωσε την «Ελληνικός Χρυσός».


Οπως προκύπτει από το υπ' Αρ. Πρωτ. 3292/4-12-12013 έγγραφό της, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ε. ενημερώθηκε από την Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση Χαλκιδικής για καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι η εργολάβος εταιρεία «CABO Drilling Ελλάς ΕΠΕ» απασχολεί αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι δεν κατέχουν τις προβλεπόμενες άδειες χειρισμού μηχανημάτων, σε μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή Φισώκα Χαλκιδικής.

Μία από τις 9 θέσεις εντός της έκτασης άνω των 300.000 στρ., όπου θα αναπτυχθούν οι εξορύξεις της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold». Το παραπάνω έγγραφο στέλνει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ε. στην «Ελληνικός Χρυσός», με απλή κοινοποίηση στη Διεύθυνση Εργασίας Κ. Χαλκιδικής, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ. Οπως επίσης το κοινοποιεί και ενημερώνει και την εταιρεία «CABO Drilling Ελλάς ΕΠΕ», εις βάρος της οποίας έγινε η καταγγελία.

Η Διεύθυνση Μεταλλείων Β.Ε. προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα και παρακαλεί την «Ελληνικός Χρυσός» να την ενημερώσει για τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία, καθώς, ως μεταλλειοκτήτης της συγκεκριμένη περιοχής, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει την ευθύνη της τήρησης της νομοθεσίας. Επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων έργων από άτομα που δεν έχουν τις προβλεπόμενες άδειες και η απασχόληση εργαζομένων χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προυποθέσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Και αφού η Διεύθυνση Μεταλλείων Β.Ε. έχει ενημερώσει την «Ελληνικός Χρυσός» για την καταγγελία, ώστε να προλάβει να πάρει τα μέτρα της, παρακαλεί τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες για τις δικές τους ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε η Τεχνική Μελέτη για την κατασκευή Χώρου Απόθεσης Επικίνδυνων Τελμάτων στην περιοχή Κοκκινόλακας, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Στρατώνι Χαλκιδικής, 2 χλμ. από τη θάλασσα, και δίπλα στο ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, που έχει δώσει σεισμούς της τάξης των 7-7,2 Ρίχτερ. Η περίπου 700 στρ. λεκάνη θα δεχτεί περίπου 20 εκατ. τόνους επικίνδυνων αποβλήτων από τα εργοστάσια εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και Στρατωνίου και τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting.

Αν και η άδεια δόθηκε μόλις πρόσφατα, οι εργασίες είχαν ξεκινήσει παράνομα πριν από την έκδοσή της, σύμφωνα με αυτοψία που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έπειτα από έκθεση της οποίας διακόπηκαν οι εργασίες.
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: