Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2013

ΠΓΔΜ: Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...ΜΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ αυξήθηκε κατά 3,3% το τρίτο τρίμηνο του 2013 και ο κλάδος που συνέβαλε ιδιαίτερα στην αύξηση αυτή ήταν ο κατασκευαστικός, ο οποίος παρουσίασε άνοδο της τάξης του 30,5%.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ Μίλε Γιανακίεσκι δήλωσε ότι η τάση αυτή με την άνοδο του κατασκευαστικού τομέα θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος.


«Ο κατασκευαστικός τομέας κατά τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης στη "Μακεδονία". Το 2014 περιμένω ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στον τομέα των κατασκευών, διότι θα ξεκινήσει η κατασκευή δυο νέων αυτοκινητοδρόμων, θα συνεχιστεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Demir Kapija-Smokvica (σ.σ.τμήμα του οδικού άξονα X στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ που τη συνδέει με την Ελλάδα), ενώ είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς τη Βουλγαρία και η κατασκευή των έργων για το δίκτυο φυσικού αερίου στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας το 2014» δήλωσε ο κ. Γιανακίεσκι.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 (έναντι 2,9% που είχε αρχικά εκτιμηθεί) και κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 3,9% της αρχικής εκτίμησης).

Αυτό σημαίνει ότι, τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ σημείωσε αύξηση 3,13% κατά μέρο όρο.
Ο κατασκευαστικός τομέας ήταν η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αυτής της οικονομίας, με αύξηση 37,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, 33,7% το δεύτερο τρίμηνο και 30,5% το τρίτο τρίμηνο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση του κατασκευαστικού τομέα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα αυξανόμενα κρατικά κονδύλια για την κατασκευή δημοσίων έργων.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 3% το 2013, γεγονός ιδιαίτερα «θετικό» και «ενθαρρυντικό», όπως το χαρακτήρισε, δεδομένης και της μη ικανοποιητικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη.  

http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
17-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: