Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2013

«ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ, ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ»

Την ίριδα του ματιού επιστρατεύουν οι αστυνομικές αρχές στη Βρετανία στις έρευνες για τις συλλήψεις παιδόφιλων και παιδεραστών, αλλά και σε περιπτώσεις απαγωγών και ομηρίας χρησιμοποιώντας νέα τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητικές ομάδες δύο βρετανικών πανεπιστημίων.Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Γιορκ και της Γλασκόβης μελετώντας ψηφιακές φωτογραφίες παιδιών, που είχαν πέσει θύμα κακοποίησης, διαπίστωσαν ότι στις ίριδες των ματιών τους υπήρχαν αντανακλάσεις προσώπων - ενδεχομένως του δράστη. Στον πυρήνα της έρευνάς τους βρίσκεται η διαπίστωση ότι πολλές φορές παιδεραστές φωτογραφίζουν τα θύματά τους και διακινούν το ψηφιακό υλικό στο Δίκτυο.


Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αντανακλάσεις προσώπων εντοπίζονται στην ίριδα ματιών ομήρων σε φωτογραφίες ή βίντεο που δημοσιοποιούν απαγωγείς θέλοντας να πείσουν τις οικογένειες των θυμάτων ότι οι απαχθέντες είναι ακόμη ζωντανοί.

Στο πόρισμά τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Plos One», εξηγείται ότι στην ίριδα αντανακλάται μικρός αριθμός δεδομένων και η εικόνα προφανώς δεν είναι αναγνωρίσιμη με γυμνό μάτι. Ομως οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανασύνθεση της εικόνας σε ποιότητα που καθιστά δυνατή την αναγνώριση του προσώπου ή του αντικειμένου που αντανακλάται.

«Με την κατάλληλη επεξεργασία και τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αυτές οι αντανακλάσεις μετατρέπονται σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα», δηλώνουν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι η τεχνική επιτρέπει στις αρχές να συγκρίνουν τα «πρόσωπα στην ίριδα» με τις βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας και να τα χρησιμοποιήσουν σε διαδικασίες αναγνώρισης.

(www.telegraph.co.uk)

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: