Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2013

ΙΤΑΛΙΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται στις υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης και στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες. Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις μεταφοράς αντιδρούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων, στη μείωση μισθών και στις απολύσεις που προβλέπονται στα σχέδια αναμόρφωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες στις περισσότερες πόλεις ανήκουν στους δήμους, με συμμετοχή και ιδιωτών και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Στην οργάνωση των αγώνων και στην προκήρυξη των απεργιών πρωτοστατούν τα πρωτοβάθμια σωματεία με ταξικό προσανατολισμό και η Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB).

Η USB, που στηρίζει την ταξική αγωνιστική γραμμή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, είχε προκηρύξει για σήμερα Παρασκευή απεργία στις υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης, στάσεις εργασίας στον κλάδο των ΜΜΜ που υπάγονται στην τοπική διοίκηση σε όλη τη χώρα, 24ωρες απεργίες σε κάποιες πόλεις και πανιταλική κινητοποίηση στη Ρώμη με κατάληξη το υπουργείο Περιφέρειας και Ζητημάτων Αυτοδιοίκησης.

Αποκαλυπτικός είναι ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών CGIL - CISL - UIL που όχι μόνο δεν στηρίζουν τις απεργίες και δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν απεργοσπαστικό ρόλο. Τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση των εργαζομένων στην τοπική επιχείρηση μετακινήσεων στη Φλωρεντία, όπου εχθές πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και το βράδυ μετά από τη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή, η οποία όμως θεωρείται παράνομη λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν οι χρόνοι και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη συνδικαλιστική νομοθεσία και επειδή δεν καλύπτονται από τις συνομοσπονδίες τους.

Παρά την τρομοκρατία και τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να καλλιεργηθεί από τη δημοτική αρχή και τα αστικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και περιφρουρούν την απεργία τους και στις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες CGIL - CISL - UIL άφησαν εκτεθειμένους πριν από λίγες μέρες και τους εργαζόμενους στην αντίστοιχη επιχείρηση της Γένοβας. Αφού οι εκπρόσωποί της στο σωματείο έβαλαν κάθε εμπόδιο στην 5ήμερη απεργία των εργαζόμενων και κατάφεραν τελικά να την σπάσουν από τα μέσα σε μια συνέλευση-φιάσκο, η ομοσπονδία τούς άφησε εκτεθειμένους και έτσι τώρα οι εργαζόμενοι και το πρωτοβάθμιο σωματείο έχουν να αντιμετωπίσουν το νόμο και τα πρόστιμα, όπως και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση της Φλωρεντίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πρόστιμα για την «παράνομη απεργία» των εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση της Φλωρεντίας προβλέπονται στα 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και 25.000 ευρώ για τη συνδικαλιστική οργάνωση.

Μεγάλη μάχη για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι και αυτή της Κυριακής όπου οι εργαζόμενοι στο εμπόριο με τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία τους αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές του Δεκέμβρη λόγω των εορτών. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προπομπός της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, κάτι το οποίο στην Ιταλία γίνεται ήδη σε πολλές μεγάλες τουριστικές πόλεις εδώ και αρκετά χρόνια. Η USB και τα ταξικά σωματεία προγραμματίζουν για την Κυριακή κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα μεγάλων εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. 

http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: