Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΕΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΑΤΙΟΥ

Επιστήμονες κατάφεραν να εκτυπώσουν με επιτυχία νέα κύτταρα ματιού, τα οποία ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την θεραπεία της τύφλωσης.

Η ομάδα των βρετανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Biofabrication», υποστηρίζουν ότι το νέο επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς με βλάβη στον αμφιβληστροειδή.


Οι δύο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Keith Martin και η δρα Barbara Lorber, μαζί με την ομάδα τους, χρησιμοποίησαν έναν πιεζοηλεκτρικό εκτυπωτή inkjet και κύτταρα (γαγγλιοκύτταρα που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ ματιού και εγκεφάλου και νευρογλοιακά κύτταρα που επιτελούν υποστηρικτικές λειτουργίες για τα κυρίως νευρικά κύτταρα) από τον αμφιβληστροειδή αρουραίων ως πρώτη ύλη και κατάφεραν να εκτυπώσουν ώριμα κύτταρα του ματιού, τα οποία παρέμειναν υγιή και μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Πάντως, τα αποτελέσματα είναι πολύ πρόωρα και η τεχνική χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, με αρκετές ακόμα δοκιμές σε ζώα.

Εξάλλου, άλλοι επιστήμονες έχουν κάνει ήδη προόδους στην θεραπεία της τύφλωσης χρησιμοποιώντας μοσχεύματα από βλαστοκύτταρα, καθώς και ηλεκτρονικά εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς.

Πηγή: BBC

Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net


http://www.enet.gr/   


ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: