Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2013

ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Ιδιαιτέρως χαμηλά παραμένουν στη χώρα μας τα ποσοστά του εμβολιασμού των ενηλίκων, καθώς το σχετικό ποσοστό φθάνει μετά βίας το 40% στην Ελλάδα, έναντι του 60% κατά μέσο όρο στις άλλες χώρες της Ε.Ε.  

Η πανδημία της γρίπης, με την αντιπαράθεση ακόμη και μεταξύ πανεπιστημιακών γιατρών, έδωσε ένα κρίσιμο "χτύπημα" στην πρακτική του εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελούν τον μείζονα παράγοντα πρόληψης τον οποίο διαθέτουν σήμερα οι γιατροί.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η επιμελήτρια πνευμονολόγος του νοσοκομείου της Αθήνας "Σωτηρία" Αδαμαντία Λιαπίκου, υπεύθυνη της ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην επιστημονική συνάντηση με θέμα την πρόληψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Αράχωβα.
Η Αδαμαντία Λιαπίκου υπενθύμισε, μάλιστα, ότι "στη χώρα μας, το αναθεωρημένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών εφήβων και ενηλίκων περιέχει ενιαίους 'πίνακες αναφοράς' για τους επαγγελματίες Υγείας, ενώ τα εμβόλια τα οποία προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται κατά 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία".
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι οι δαπάνες Υγείας αυξάνονται σήμερα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. "Η πραγματικότητα είναι ότι οι δαπάνες Υγείας αυξάνονται σήμερα λόγω της γήρανσης χωρίς καλή υγεία", σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και υπογράμμισε ακόμη με έμφαση ότι "οι συνέπειες της σημερινής βαθιάς κρίσης στην υγεία και τους δείκτες υγείας θα καταστούν εμφανείς και αναγνώσιμες σε 20 - 25 χρόνια από σήμερα".
Τέλος, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Κώστας Αθανασάκης σημείωσε μεταξύ άλλων στη δική του ομιλία ότι "η χρόνια νοσηρότητα αφορά το 75% των δαπανών Υγείας και σε αυτήν την κατηγορία της νοσηρότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις της πολιτικής Υγείας".
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Βενιζέλος Βασίλης  
ΑΥΓΗ

ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: