Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: 25 ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ, ΓΙΑ ΤΑ "ΑΜΑΡΤΩΛΑ" ΔΑΝΕΙΑ

- Νεα ανακοίνωση από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά
- Εκτός από τον Δημήτρη Κοντομηνά έχουν συλληφθεί οι Μάριος Βαρότσης και Χαράλαμπος Γιαγκούδης
- Εντός της ημέρας ο ανακριτής στην κλινική που νοσηλεύεται ο κ. Κοντομηνάς
- Στο εξωτερικό ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης  - "Θα επιστρέψω για να απολογηθώ"
- Επτά τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των "κόκκινων δανείων" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
- Απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματα τα αδικήματα που βαραίνουν όσους κατηγορούνται για την υπόθεση
- Η έρευνα αφορά στην περίοδο 2006-2011
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των "κόκκινων" δανείων του... αμαρτωλού Ταχυχρομικού Ταμιευτηρίου! Η μεγάλη νύχτα του Τ.Τ. έφερε τρεις συλλήψεις, ανάμεσά τους ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμιευτηρίου, Μάριος Βαρότσης που κρατείται στη ΓΑΔΑ αλλά και ο γνωστός επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς. 


Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha έμαθε για τον ένταλμα σύλληψης ενώ νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Πλέον, νοσηλεύεται φρουρούμενος. Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στην κλινική ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Ανδρεάδης προκειμένου να του χορηγήσει προθεσμία για την απολογία του.   

Όλα ξεκίνησαν απόγευμα προς βράδυ της Τετάρτης, όταν δικαστικές αρχές ενημέρωσαν τις αστυνομικές πως χρειάζονται τη συνδρομή τους για την εκτέλεση ενταλμάτων. Αρχικά, είχαν εκδοθεί τέσσερα εντάλματα και εκτελέστηκαν τα τρία, αυτά για τον Μάριο Βαρότση, τον Χαράλαμπο Γιαγκούδη και τον Δημήτρη Κοντομηνά. 

Αναζητήθηκε επίσης ο Άγγελος Φιλιππίδης για να συλληφθεί, αλλά βρίσκεται στο εξωτερικό εδώ και αρκετές μέρες. Όμως σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γυρίσει για να απολογηθεί. Υποστήριξε πως όταν έφυγε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα επισφαλή δάνεια έφταναν στο 5% ενώ άλλων τραπεζών ήταν πάνω από 18%. 

Μιλώντας, εξάλλου, στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια και πως οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;».
Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω».«Αμαρτωλές» περίοδοι με τα δάνεια να δίνονται αφειδώς και χωρίς να έχει ο δανειολήπτης τις εγγυήσεις πως μπορεί να τα αποπληρώσει. Αυτά αναφέρει το κατηγορητήριο που έχει ήδη συνταχθεί. Επτά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί, ενώ οι εμπλεκόμενοι είναι 25. Όσο για τη ζημιά που προκλήθηκε στο Τ.Τ.; Μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ! Μεταξύ εκείνων που αναζητούνται είναι ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο Χάρης Σιγανός, γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών και διευθύνων σύμβουλος του ΤΤ.

Η έρευνα, βασίστηκε στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σε αυτό βασίστηκαν οι εισαγγελείς. Έτσι χθες το βράδυ, μετά από έρευνες ετών, ξεκίνησε η ολονύχτια επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας. 

Η υπόθεση που χειρίζεται ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης, αφορά έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να εντοπίστηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βάσει στοιχείων της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος αλλά και του υλικού της έρευνας των εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ ελέγχονται και δάνεια με επισφαλείς και χαριστικούς όρους που είχαν χορηγηθεί από το Ίδρυμα.

Τι υποστηρίζει ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Πως ξεκίνησαν όλα

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματία, κατηγορούμενου σε άλλη υπόθεση, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλος επιχειρηματίας φέρεται να έλαβε παρανόμως δάνειο 110 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά αποκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρίες ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο πόρισμα της εισαγγελέως φαίνεται να γίνεται μνεία σε περίπτωση επιχειρηματικού δανείου για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 
. newsitgr
ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: