Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

ΕΩΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι νεκρό βρέφος εντοπίστηκε νωρίς το πρωί στο χώρο του ΧΥΤΥ Κόσιης στην επαρχία Λάρνακας.

Το βρέφος βρέθηκε στον ιμάντα διανομής σκουπιδιών. Φέρεται να μεταφέρθηκε στο ΧΥΤΥ από σκυβαλοφόρο, το οποίο έκανε διανομή από την Λάρνακα. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 06.55 σήμερα το πρωί υπάλληλος του ΧΥΤΥ ενημέρωσε σχετικά τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου. Στο ΧΥΤΥ μετέβησαν άνδρες του ΤΑΕ Λάρνακας.

Η ιατροδικαστής, Ελένη Αντωνίου, διενήργησε αυτοψία στη σκηνή.


Κοριτσάκι βάρους τριών κιλών και 160 γραμμαρίων, με λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά το βρέφος

Μεταθανάτια εξέταση στη σορό, διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η οποία εκτιμά ότι το βρέφος είναι νεκρό εδώ και 5 - 7 ημέρες. Ούτε η εθνικότητα του βρέφους κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί.

«Πρόκειται για θηλυκό βρέφος του οποίου το βάρος ανέρχεται στα τρία κιλά και 160 γραμμάρια, είναι σε αποσύνθεση  γι’αυτό και δεν καθίσταται δυνατό να πούμε εάν είναι λευκό ή άλλης καταγωγής. Δεν είχε εξωτερικές κακώσεις, οι κακώσεις που έχουν γίνει είναι μεταθανάτια μάλλον πιθανών οι μηχανές να του άλεσαν το κεφάλι του και ο θάνατος πρέπει να επήλθε πέντε με επτά μέρες πριν την ανεύρεση του», δήλωσε η κ. Αντωνίου.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Αντωνίου είπε πως «το μωρό είναι ηλικίας λίγων ημερών μέχρι ενός μηνός σύμφωνα με το μήκος και το βάρος του. Δεν υπήρχε ομφάλιος λώρος πάνω στο βρέφος και πρέπει να ήταν ζωντανό κάποιες μέρες γιατί το στομάχι του ήταν γεμάτο φαγητό, γάλα. Το πεπτικό σύστημα γενικά ήταν πλήρες, δεν μπορούμε να πούμε την αιτία θανάτου για το λόγο ότι το μωρό είναι σε αρκετά μεγάλη αποσύνθεση και αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά του, ενώ δεν μπορούμε να πούμε κατά πόσον το μωρό που ήταν γυμνό» ήταν ζωντανό όταν πετάχτηκε στα σκουπίδια.

Είπε ακόμα ότι λόγω του ότι το μωρό ήταν σε μεγάλη αποσύνθεση δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί  εάν γεννήθηκε σε κλινική ή στο νοσοκομείο, ούτε μπορούμε να πούμε οτιδήποτε από το χρώμα του δέρματος του. Σύμφωνα με την κυρία Αντωνίου το μωρό φέρει λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά και έχουν ληφθεί δείγματα για ιστοπαθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

«Το μωρό ήταν γυμνό»

Ο Νικόλαος Σαραβελάκης Διευθυντής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Κόσιης, είπε πως «σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε ότι κατά το ξεκίνημα της παραγωγικής διαδικασίας επισημάνθηκε νεκρό βρέφος πάνω σε μεταφορική ταινία. Οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή από τον ενδελεχή οπτικό έλεγχο πριν την έναρξη της επεξεργασίας των απορριμμάτων, σταμάτησαν και ακολούθησαν τη προβλεπόμενη  διαδικασία που ακολουθείται σε οποιαδήποτε περίπτωση εντοπιστεί κάτι το μη σύνηθες, δηλαδή επικίνδυνα απόβλητα, πυρομαχικά και οτιδήποτε άλλο».

Πρόσθεσε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση με την επισήμανση του νεκρού βρέφους, σταμάτησε η μεταφορική ταινία και ακολουθήθηκε η συνηθισμένη διαδικασία δηλαδή ειδοποιήθηκα εγώ, ως διευθυντής της μονάδας και ακολούθως πήραμε τηλέφωνο τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου που είναι υπεύθυνος για το εργοστάσιο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σαραβελάκης είπε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε και από πού μεταφέρθηκε το φορτίο με το νεκρό βρέφος στο ΧΥΤΥ αφού το εργοστάσιο ήταν κλειστό για το Σαββατοκύριακο και την αργία των Θεοφανείων και στο χώρο υποδοχής των απορριμμάτων υπήρχαν σκουπίδια αρκετών ημερών που ήταν αποθηκευμένα.  

Ανέφερε ακόμα ότι «το μωρό ήταν γυμνό και στο συγκεκριμένο σημείο που επισημάνθηκε το μωρό ήταν ακάλυπτο». Είπε επίσης ότι «επειδή το συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε το μωρό βρίσκεται στην αρχή της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή πριν ακόμα σχιστούν οι σακούλες» των σκουπιδιών ήταν πολύ δύσκολο το βρέφος να ήταν μέσα σε σακούλα, επαναλαμβάνοντας ότι «το μωρό ήταν γυμνό».

Προς όλες τις κατευθύνσεις οι έρευνες της αστυνομίας

Η Αστυνομία έχει αρχίσει έρευνες σε κλινικές και νοσοκομεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου δεδομένου ότι στο ΧΥΤΥ μεταφέρονται σκουπίδια από τις δύο αυτές επαρχίες.

Επίσης έχει αρχίσει εξετάσεις στα απόβλητα ενώ έχει συσκευάσει και παραλάβει σκουπίδια που βρίσκονταν κοντά στο νεκρό βρέφος για να προσδιοριστεί η περιοχή από όπου παραλήφθηκαν αλλά και η ημερομηνία που αφέθηκαν στο ΧΥΤΥ.

H αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση ενώ είναι δύσκολο να διαφανεί απο ποιό αποριμματοφόρο μεταφέρθηκε στο ΧΥΤΥ το νεκρό βρέφος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Αρχηγείου, Ανδρέα Αγγελίδη, η αστυνομία έχει ειδοποιήσει όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία της ελεύθερης Επαρχίας Λάρνακας καθώς και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. 

Καλεί επίσης το κοινό να ενημερώσει την αστυνομία για όποιεσδήποτε πληροφορίες κατέχει στην γραμμή του πολίτη στο 1460.  Η αστυνομία είπε επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες προκειμένου να βρεθεί κοντά στους γονείς ή οικείους του βρέφους.





sigmalive


ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: