Τρίτη, Ιανουαρίου 14, 2014

ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ - ΜΕ 5ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ!

Αύριο θα συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να άρει τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέως για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι μετά την απολογία του ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης είχε την άποψη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενώ η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θεωρεί τον επιχειρηματία ύποπτο φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων. 

Τι υποστήριξε ο Δημήτρης Κοντομηνάς


Στην απολογία του που διήρκησε 2 ώρες, ο κ. Κοντομηνάς κατέθεσε δύο υπομνήματα, αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται.


Αναφορικά με τη σύμβαση του ΤΤ με την εταιρεία συμφερόντων Bestline ο κ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι ήταν σύμφωνη με τραπεζικούς κανόνες και γι’ αυτό εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η συνεργασία, όπως σημειώνει, υπήρξε κερδοφόρα και αυτό φαίνεται από το ότι τα έτη 08,09,10 προέκυψαν κέρδη και δόθηκαν μερίσματα. 

Σύμφωνα υποστηρίζει η πλευρά του επιχειρηματία, από το 2010 υπήρξε πρόβλημα στη συνεργασία μετόχων διότι το ΤΤ δεν μετέφερε το χαρτοφυλάκιο καρτών που είχε κληρονομήσει από την Τ Bank στην εταιρεία. Υπήρχε σχετικός όρος μη ανταγωνισμού αλλά το ΤΤ ανταγωνιζόταν την κοινή εταιρεία. Αυτό προκάλεσε καταγγελία της σύμβασης και το διαιτητικό δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι όντως παραβιάστηκε ο όρος περί μη ανταγωνισμού και γι αυτό ενεργοποιήθηκε η ρήτρα που υποχρέωνε το ΤΤ να αγοράσει τις μετοχές της ΔΕΜΚΟ στην εταιρία. Το τίμημα προσδιορίστηκε στα 32 εκατ. ευρώ από την απόφαση.  Η ΔΕΜΚΟ ζήτησε συμψηφισμό με το ύψος των δανείων που είχε λάβει. Στη συνέχεια, ασκήθηκε από το ΤΤ αγωγή ακυρώσεως και η προσωρινή διαταγή για μη εκτέλεση που ζητούσε απορρίφθηκε. Εκκρεμεί ακόμα η αγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους του επιχειρηματία, ο κ. Κοντομηνάς θα μπορούσε να εκτελέσει αλλά δεν το έχει κάνει. 

Για την απάτη, ο κ. Κοντομηνάς υπσοτηρίζει, ότι την απόφαση την έλαβε το ΤΤ, το οποίο είχε δικαίωμα να προχωρήσει και σε άλλη εκτίμηση εκτός από της Deloitte. 

Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσό που δόθηκε από το ΤΤ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν το πήρε η ΔΕΜΚΟ αλλά πήγαν σε δεσμευμένο λογαριασμό της εταιρείας. 

Για τα επιτόκια δανεισμού στο υπόμνημα του αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στην ουσία το ΤΤ δάνειζε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος κατά 50% άρα ήταν λογικό να δανείζει με ευνοϊκότερο επιτόκιο. 

Για την επιστροφή χρημάτων ο κ. Κοντομηνάς ισχυρίζεται ότι δόθηκαν εγγυήσεις και προσημειώσεις μέσω πληρεξουσίου σε τράπεζες ύψους σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η απάντηση ήταν ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να επιστρέψει ρευστό καθώς ρευστό εισέπραξε. 

Για τα δάνεια

Αναφορικά με τα δάνεια, ο Δημήτρης Κοντομηνάς υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς στο χρόνο που υπολογίστηκαν πριν από την κρίση. Η μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων λόγω κρίσης είναι σύμφωνα με τον ίδιο ένα τυχαίο γεγονός. Τότε ελήφθη και απόφαση αναδιάρθρωσης των δανείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν. (Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής). 

Όπως σημειώνει η πλευρά του κ. Κοντομηνά αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για εταιρικούς σκοπούς, δεν διοχετεύτηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Αυτές οι εταιρείες είναι δηλωμένες ως οικονομικών συμφερόντων Κοντομηνά,  είναι δηλωμένες και στο ΕΣΡ λόγω ALPHA  ενώ υπάρχει σαφής δήλωση στο πόθεν έσχες για όλα, υποστηρίζει .

Εταιρικός σκοπός περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα της εταιρείας. Με αυτό το σκοπό χορηγήθηκαν τα δάνεια, αναφέρει ο επιχειρηματίας. 
Επίσης, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η ρήτρα περί μη ελέγχου περιλαμβάνεται στη σύμβαση για την Bestline. 

Τέλος, αναφερόμενος στο σπίτι του, φέρεται να λέει ότι έχει αγοραστεί το 2006 από εταιρεία του ομίλου για 10 εκατ. ευρώ,  πουλήθηκε το 2012 έναντι 15 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα να μπαίνουν στις εταιρείες.

  
enikos gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: