Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ

Συνελήφθη την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον από την αστυνομία των ΗΠΑ, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Εκουαδόρ, Έντγκαρ Βάκα, με την κατηγορία της κατ' εξακολούθηση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Συγκεκριμένα, ο Βάκα και εννέα ακόμα αξιωματικοί της αστυνομίας του Εκουαδόρ κατηγορούνται για την απαγωγή και την υποβολή σε βασανιστήρια τριών αριστερών ανταρτών κατά το 1985, επί προεδρείας Λεόν Φεμπρές Κορντέρο. Τα τρία θύματα- Σουζάνα Καχας, Χαβιε Χαρρίν και Λουίς Βάκα- συνελήφθησαν το Νοέμβρη του 1985, με την κατηγορία της συμμετοχής τους στην αντικυβερνητική ομάδα Eloy Alfaro Popular Armed Forces, ενώ, όπως δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας Γκάλο Τσιριμπόγα, «υπεβλήθησαν σε ιδιαίτερα σαδιστικές μορφές βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα».

Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, τα θύματα μίλησαν για την υπόθεση ενώπιον του Ρικάρντο Πατίνο, υπουργού Εξωτερικών του Εκουαδόρ και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική. Μετά την κατάθεσή τους, ο γενικός εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 10 αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου και του Βάκα, ο οποίος απέδρασε στις ΗΠΑ, όπου και συνελήφθη, καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης και έρευνας από την Interpol. Ο ίδιος, φυσικά, αρνείται όλες τις κατηγορίες, ωστόσο αναμένεται να διεξαχθεί έκδοσή του στο Εκουαδόρ, όπου και θα δικαστεί για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.  
902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: