Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2014

ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι τέντες, οι εξέδρες και οι ενισχυτές χωρίς άδεια σε δημόσιους χώρους τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με νέο νόμο, ο οποίος έχει ως στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ο νόμος αυτός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 235 υπέρ, σε σύνολο 450 βουλευτών, ορίζει ότι η τοποθέτηση χωρίς άδεια σκηνής, εξέδρας ή ενισχυτών σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 468 ευρώ ή με κράτηση έως και 15 ημέρες.

Μάλιστα, όσοι προσφέρουν εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις για συναθροίσεις χωρίς άδεια θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 937 ευρώ ή κράτηση έως και 10 ημέρες.


Η άρνηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τον Νοέμβριο να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, προκειμένου να επιτύχει τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, οδήγησε εκατοντάδες εξοργισμένους διαδηλωτές στους δρόμους.

Αν και το τελευταίο διάστημα οι διαδηλωτές που παραμένουν στις κατασκηνώσεις στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, έχουν μειωθεί, εκατοντάδες άτομα παραμένουν στην πλατεία και σε δημόσια κτίρια.

Μάλιστα, πολιτικοί της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν συχνά εξέδρα στην πλατεία για να στείλουν μηνύματα στήριξης στους διαδηλωτές, γεγονός που ο νέος νόμος -εάν υπογραφεί από τον Γιανούκοβιτς, όπως αναμένεται- θα απαγορεύει.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου ήρθε μετά από δικαστική απόφαση που απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο Κίεβο, γεγονός που αυξάνει τους φόβους της αντιπολίτευσης ότι σχεδιάζεται σύντομα επιχείρηση της αστυνομίας κατά διαδηλωτών.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουκρανία, Γιάν Τομπίνσκι, καταδίκασε -όπως και η αντιπολίτευση το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πέρασε βιαστικά από το Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε με ανάταση χειρός.   

ΙΝ GR

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: