Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ - ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ;

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής διάσκεψη της Γενεύης για τον εμφύλιο στη Συρία, πίσω στη Δαμασκό η κυβέρνηση Ασαντ απέρριψε το πόρισμα για τα συστηματικά βασανιστήρια στα οποία έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 11.000 κρατούμενοι. 

Για «έλλειψη αντικειμενικότητας και επαγγελματισμού» από πλευράς όσων το συνέταξαν έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Συρίας.


«Το ότι δόθηκε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο πόρισμα μία μέρα προτού ξεκινήσει η διάσκεψη, αποδεικνύει περίτρανα ότι στόχος της διάσκεψης είναι να υπονομευθεί ο στόχος της που δεν πρέπει να είναι άλλος από την ειρήνη στη Συρία» συνέχισε ο υπουργός.

Τα στοιχεία που περιέρχονται στο πόρισμα εξετάστηκαν από τρεις νομικούς, πρώην εισαγγελείς στα διεθνή δικαστήρια για τη Γιουγκοσλαβία και τη Σιέρρα Λεόνε, και οι οποίοι τα αξιολογούν ως αξιόπιστα και τα διαβίβασαν στον ΟΗΕ. 

Εάν ευσταθούν τα συμπεράσματα της έκθεσης, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κατηγορίες για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Η έκθεση, έκτασης 31 σελίδων, συντάχθηκε με εντολή των αρχών του Κατάρ, το οποίο υποστηρίζει την συριακή αντιπολίτευση.    
Στις φρικιαστικές φωτογραφίες εμφανίζονται σοροί κρατουμένων των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κατά περιπτώσεις διάφορα τραύματα από βασανιστήρια, όπως σημάδια από στραγγαλισμό ή βγαλμένα μάτια.

Τα περισσότερα πτώματα, που ανήκουν ως επί το πλείστον σε νεαρούς, είναι αποστεωμένα και δείχνουν να έχουν υποστεί μακρά περίοδο ασιτίας.
ιn g r

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: