Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2014

ΜΑΧΕΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Μάχες σημειώθηκαν την Πέμπτη ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και τζιχαντιστές ενόπλους, μία ημέρα μετά το κύμα επιθέσεων που σημειώθηκε κατά αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών στόχων σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις της επαρχίας Άνμπαρ. 

Οι Αρχές συνέλαβαν, μάλιστα, έναν σιίτη κληρικό που ηγείται πολιτοφυλακής που έχει τη στήριξη του Ιράν.

Οι ένοπλοι είχαν στήσει σημεία ελέγχου στους δρόμους και παρήλασαν με στρατιωτικά οχήματα που είχαν καταλάβει σε πόλεις του Ανμπαρ, κρατώντας σύμβολα της Αλ Κάιντα.

Οι πιο σκληρές μάχες σημειώθηκαν στη Φαλούτζα, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι συναντούν ισχυρή αντίσταση από μαχητές της Αλ Κάιντα.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι κατέλαβαν δέκα αστυνομικά τμήματα και απελευθέρωσαν έναν αριθμό κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς.

Η σεχταριστική βία έχει σημειώσει αύξηση τον τελευταίο χρόνο. Οι σουνίτες παραπονιούνται για διακρίσεις εις βάρος τους από την σιιτική κυβέρνηση.

Οι εντάσεις οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις αυτή την εβδομάδα, μετά τη σύλληψη ενός σουνίτη βουλευτή που καταζητείτο για τρομοκρατία και μετά την διάλυση της κατασκήνωσης σουνιτών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ.

Ως κίνηση καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, απέσυρε τους στρατιώτες από την επαρχία, επιτρέποντας στην τοπική αστυνομία να αναλάβει καθήκοντα ασφαλείας.

Λίγο μετά την υποχώρηση πραγματοποιήθηκαν οι συντονισμένες επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ διέταξε τον στρατό να επιστρέψει και ζήτησε τη βοήθεια σουνιτικών φυλών για να αντιμετωπιστούν οι ένοπλοι.

Μάλιστα, η σύλληψη του σιίτη κληρικού, Ουαθίκ αλ-Μπατάτ φαίνεται πως είχε ως στόχο να επιτευχθεί η στήριξη των σουνιτών.  Πέρυσι, ο Αλ Μπατάτ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας πολιτοφυλακής που είχε ως στόχο την προστασία σιιτών από σουνίτες εκστρεμιστές.

Επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην πόλη Μπαλάντ Ρουζ, κοντά στην Μπακούμπα, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε εκθέσεις αυτοκινήτων προκάλεσε τον τραυματισμό 37 ανθρώπων, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Η βία αναζωπυρώθηκε την περσινή χρονιά στο Ιράκ, φτάνοντας σε επίπεδα που είχε να δει η χώρα από το 2008.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count, η οποία καταγράφει στοιχεία για τους πολίτες που έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράκ από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, το 2013 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά που γνωρίζει η χώρα εδώ και πέντε χρόνια, καθώς οι πολίτες που έχασαν την ζωή τους πέρυσι ανήλθαν σε 9.475.

Η αναζωπύρωση της βίας τροφοδοτήθηκε -εκτός από τη δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητας του Ιράκ- και από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με αναλυτές.

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: