Πέμπτη, Ιανουαρίου 23, 2014

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται και διατάξεις σχετικές με την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες είχαν κατατεθεί προς ψήφιση στα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλή , αλλά αποσύρθηκαν από τον Γ.Στουρνάρα, λόγω αντιδράσεων.


Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως το ΤΧΣ θα μπορεί να διαθέτει μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή στην οποία συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Δηλαδή, θα έχει τη δυνατότητα να πουλά μετοχές και να εκδίδει νέους τίτλους σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που το ίδιο το Ταμείο αγόρασε αρχικά.

Οι αλλαγές στον νόμο είναι απαραίτητες για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, το ακριβές ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests (αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα).

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να γίνει με όρους αγοράς και με την έκδοση νέων δικαιωμάτων, ήτοι για να εισέλθουν νέοι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθεί το ΤΧΣ από τα δικά του δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο υπουργός προχώρησε στη διευκρίνιση ότι με το επικείμενο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο των warrants. «Ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων των warrants. Ποιος σας είπε ότι θα αλλάξουν τα warrants και θα αλλάξει ο όρος; Απλώς θα δώσουμε στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον» τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το Ταμείο δεν μπορεί να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει πριν από το πέρας τριών ετών καθώς δεσμεύεται σε αυτό το χρονικό διάστημα να τις διαθέσει μόνον στους κατόχους των warrants, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι θα εξασκήσουν το σχετικό δικαίωμα. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν πως με τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα παρεχόταν η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει δημόσια προσφορά στους μετόχους των τραπεζών που κατέχουν warrants για να τα ανταλλάξουν με μετοχές τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, χωρίς να δώσουν χρήματα.

Θανάσης Κουκάκης   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: