Παρασκευή, Ιανουαρίου 24, 2014

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΙΙ

Σε ψυχρό κλίμα συνεχίζονται στο ελβετικό Μοντρέ οι διαβουλεύσεις για τον συριακό εμφύλιο, με εξαιρετικά δειλές ενδείξεις πως η Γενεύη ΙΙ υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα να μην καταλήξει  πλήρες ναυάγιο: Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι συναντάται εκ νέου ξεχωριστά με τις δύο πλευρές. 

Καθεστώς και αντιπολίτευση δεν είναι ωστόσο ακόμη έτοιμες να συναντηθούν απευθείας ούτε την Παρασκευή. Ο Μπραχίμι, που πηγαινοερχόταν την Πέμπτη μεταξύ των αιθουσών, θα συνεχίσει τις ξεχωριστές συνομιλίες σε κοντινές αίθουσες.


Η αντιπολίτευση επανέλαβε ότι δεν θα συνομιλήσει απευθείας με την συριακή κυβέρνηση εάν η Δαμασκός δεν υιοθετήσει τη «Γενεύη Ι», που προβλέπει πολιτική μετάβαση. 

Από την άλλη πλευρά, ο σύρος υπουργός Πληροφοριών ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως η κυβένρηση δεν δέχεται τους όρους της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο λόγος για την όποια ελπίδα (η οποία βρίσκεται στο ελάχιστο) είναι πως ο πήχης είχε πέσει πολύ χαμηλά με την ταραγμένη έναρξη της διάσκεψης, κατά την οποία φάνηκε πως οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις που κρατούν τους τελευταίους μήνες.

Στόχος στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει δυτικός διπλωμάτης που επικαλούνται οι New York Times, είναι να μην αποχωρήσει κανείς τις συνομιλίες. 

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει αποχώρηση του Άσαντ, λέγοντας πως «η νομιμοποίησή του μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον συριακό λαό», ενώ η αντιπολίτευση αποκλείει συμμετοχή σε μεταβατικό σχήμα που θα περιλαμβάνει τον Άσαντ.

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: