Τρίτη, Ιανουαρίου 14, 2014

ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΚΗ...

Των ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ - ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Σε στενό κλοιό βρίσκονται πλέον οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια, καθώς δύο νέα εντάλματα σύλληψης -εις βάρος του Γιάννη Μπέλτσιου και του Σωτήρη Εμμανουήλ- εκδόθηκαν και εκτελέστηκαν χθες.   

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι απολογίες κατηγορουμένων για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, οι ανακριτές Διαφθοράς, Γ. Μαλλής και Γ. Σταυρόπουλος, εξέδωσαν τα επίμαχα εντάλματα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν χθες ενώπιόν τους ως ύποπτοι φυγής ο Γ. Μπέλτσιος, πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, και ο πρώην πρόεδρος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτ. Εμμανουήλ.


Και οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν χθες σιδεροδέσμιοι στο ανακριτικό γραφείο, όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση της ογκώδους δικογραφίας και να προετοιμάσουν τους υπερασπισικούς τους ισχυρισμούς. Ετσι, το ραντεβού «ανανεώθηκε» για τον Σ. Εμμανουήλ την ερχόμενη Παρασκευή και για τον Γ. Μπέλτσιο το Σάββατο.

Το όνομα του Γ. Μπέλτσιου δεν είναι καθόλου άγνωστο στις δικαστικές αρχές. Ηδη κατά την ακροαματική διαδικασία για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», όπου καταδικάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλους, ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών, Ιω. Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Βίκυ Σταμάτη, το όνομά του είχε ακουστεί αρκετές φορές, εξαιτίας των εγγράφων που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία.

Ο «γνωστός» Μπέλτσιος

Πλέον, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου είναι κατηγορούμενος για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εις βάρος του κατηγορητήριο σχετικά με την πράξη της δωροδοκίας αναφέρεται ότι από κοινού με δύο αλλοδαπούς (έναν Γερμανό και έναν Αρμένιο υπήκοο) και τρεις Ελληνες (τους κατηγορουμένους Αλ. Αβατάγγελο και Μιχ. Ματαντό, κι ακόμη ένα πρόσωπο) δωροδόκησαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Σωτ. Εμμανουήλ, υποσχόμενοι συνολικά 63.192.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα. Αντίστοιχα, για το αδίκημα της νομιμοποίησης από εγκληματική δραστηριότητα εμφανίζεται ότι και πάλι από κοινού με τα ίδια πρόσωπα «ξέπλυνε» το ποσό ύψους περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ, το χρονικό διάστημα 2000-2007.

Οι δύο κατηγορούμενοι θα παραμείνουν στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι να απολογηθούν. Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, κι από εκεί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, ο 61χρονος Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, συνελήφθη γύρω στις 7 το πρωί στο σπίτι του στα σύνορα Παλαιού Ψυχικού και Χαλανδρίου κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Περίπου τρεις ώρες αργότερα οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 63χρονο Γιάννη Μπέλτσιο, άλλοτε στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλο, στο Μαρούσι.

Παράλληλα, σε απολογία έχει κληθεί και ο Μιχ. Ματαντός. Προφανώς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη δικαστική έρευνα, δεν θα απολογηθεί σήμερα όπως είχε προσδιοριστεί, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα, αφού δηλαδή οι δικαστικοί λειτουργοί ακούσουν τις εξηγήσεις των συλληφθέντων και αποφασίσουν μαζί με τον αρμόδιο εισαγγελέα για την ποινική τους μεταχείριση.

Τα γερμανικά έγγραφα

Τα έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί στην ελληνική Δικαιοσύνη από τη Γερμανία δίνουν, πάντως, το στίγμα τους για την εμπλοκή των Εμμανουήλ και Μπέλτσιου. Ο πρώτος, σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία, εμφανίζεται να έχει λάβει το ποσό των 17 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται, επρόκειτο να το μοιράσει στην Ελλάδα, κυρίως ως «δώρο» για τα αντισταθμιστικά των γερμανικών υποβρυχίων.

Ο δεύτερος πάλι, φαίνεται πως λειτούργησε ως μεσάζοντας μεταξύ του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και της κοινοπραξίας επιχειρήσεων HDW/Ferrostaal.

Ο επίσης κατηγορούμενος Μιχ. Ματαντός καταθέτοντας στην Εισαγγελία του Μονάχου έχει υποστηρίξει ότι κατέβαλε στον Γ. Μπέλτσιο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. «Εμάς της ΜΙΕ (εταιρεία-όχημα κατά τις αρχές) μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε. Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσό το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά. Δεν μου είπαν γιατί ο κ. Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα χρήματα. Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά».

Αν και ο συλληφθείς κατηγορούμενος έχει αρνηθεί τα όσα κατά καιρούς του αποδίδονται, υπάρχουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι που έχουν δώσει αντίστοιχες καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου. Μεταξύ αυτών, το υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας Ferrostaal, Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, που έχει υποστηρίξει ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος «μας συνέστησε τον κ. Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως μας φανεί χρήσιμος (...) Οι δυο τους, Τσοχατζόπουλος και Μπέλτσιος, γνωρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν πολύ παλιοί φίλοι».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Μπέλτσιος, ο γερμανοτραφής, Εμμανουήλ, ο μάνατζερ
Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Οι δύο νέες συλλήψεις δίνουν πολιτικό χρώμα στην πολύκροτη υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο Σ. Εμμανουήλ ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, όταν αυτή εξαγοράστηκε από τη γερμανική HDW με «προίκα» την παραγγελία των υποβρυχίων επί Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ο Γ. Μπέλτσιος ήταν επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού.

Η υπόθεση που συνδέει τους δύο συλληφθέντες είναι τα γερμανικά υποβρύχια, μετά την πολύχρονη έρευνα σε Βερολίνο και Αθήνα για τις διαδρομές των «μαύρου» χρήματος.

Ο Γ. Μπέλτσιος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Γερμανία, διετέλεσε νομάρχης Καβάλας και, τη δεκαετία του '80, επί Α. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εσωτερικών, έγινε ειδικός γραμματέας και στη συνέχεια γενικός γραμματέας. Την περίοδο 1994-1995 ήταν γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν γραμματέας στο κόμμα. Από εκεί και πέρα, σταδιακά άρχισαν να χάνονται τα ίχνη του στην πολιτική και ο ίδιος στράφηκε σε επιχειρήσεις.

Προ τριετίας, τον Φεβρουάριο του 2011, αποκαλυπτικό δημοσίευμα το γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» έφερε στοιχεία για εταιρείες και πρόσωπα, αρκετά εκ των οποίων είχαν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και των εισαγγελικών αρχών στην Αθήνα. «Τον Μάρτιο του 2000 δόθηκε 1 εκατ. ευρώ σε αποδέκτη με τα αρχικά Υ.Β.», όπως τότε ανέφερε το περιοδικό «Der Spiegel». Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι, για να μοιραστούν οι μίζες, είχαν στηθεί δύο ομάδες. Τα μέλη της «Ομάδας Α», που έφερε την κωδική ονομασία «Κύκλος Προσευχής», σύμφωνα με τις καταθέσεις από τη δικογραφία, που επεικαλείτο το «Spiegel», συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης τον Ιούνιο του 1997. Τότε υπέγραψαν μυστικά συμβόλαια με τη Ferrostaal, κατά τα οποία μετά την παραγγελία θα λάμβαναν το 4,5% επί της ποσού αγοράς. Στην ομάδα αυτή εμφανιζόταν και «ένας αρχιτέκτονας, που "συνέστησε ο υπουργός"».

Στη δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου, ο Ν. Ζήγρας τον κατονόμασε ότι μαζί με τον Γ. Σμπώκο ήταν αυτοί που μετέφεραν χρήματα, πάντα αργά το βράδυ, στο γραφείο του πρώην υπουργού. Ο κ. Μπέλτσιος είχε κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική στη Βουλή, αρνούμενος κάθε εμπλοκή και ότι είναι ο «ταμίας του Ακη». Ισχυριζόταν τότε: «Δεν υπήρξα και δεν είμαι "ταμίας" οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου ή προσώπου δημοσίου ενδιαφέροντος. Δεν είμαι υπάλληλος ουδενός...».

Ο Σωτήρης Εμμανουήλ ήταν επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) όταν αγοράστηκαν από τη γερμανική HDW. Ηταν μάνατζερ στα ΕΝΑΕ και όταν ανήκαν στην ΕΤΒΑ και στους εργαζομένους. Μετά την εξαγορά, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετείχε, εκτός του κ. Εμμανουήλ, ο Γ. Κοντάκης, τότε πρόεδρος του συνεταιρισμού των εργαζομένων, που κατείχε το 49% των μετοχών. Οι δυο τους είχαν στενή συνεργασία στη διοίκηση των ναυπηγείων. Μάλιστα το 2001 ο Σ. Εμμανουήλ εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής των ΕΝΑΕ, προκαλώντας την αντίδραση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, που απείλησε να τον θέσει εκτός της διοίκησης. Κάτι που έκαναν οι Γερμανοί στις αρχές του 2004.

Αρκετά χρόνια μετά, φωτογραφία τον εμφάνιζε να παρευρίσκεται στην τελευταία σύναξη των μοναχών πριν οδηγηθεί ο Εφραίμ στον Κορυδαλλό.

«Επεστράφησαν» 7,5 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά από τον Καμάρη
Ακόμη 7,5 εκατομμύρια ευρώ «μπήκαν» στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος έχει ανοιχθεί υπέρ του Δημοσίου. Αυτή τη φορά τα χρήματα δεν «επεστράφησαν» από τον Αντ. Κάντα, αλλά από άλλον κατηγορούμενο στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Πρόκειται για το Γ. Καμάρη, ο οποίος φέρεται ότι διατελούσε διαχειριστής ύποπτων offshore εταιρειών, στους οποίους διακινούνταν μαύρο πολιτικό χρήμα για την υπόθεση του οπλικού συστήματος Tor Μ1. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γ. Μαλλή, που χειρίζεται κι αυτή την έρευνα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ότι χειριζόταν την εταιρεία Glavis International για λογαριασμό του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών και καταδικασθέντα σε πολυετή ποινή κάθειρξης, Ιω. Σμπώκου.

Πλέον είναι ο δεύτερος κατά σειρά κατηγορούμενος που επεδίωξε να καταθέσει ποσό εκαττομυρίων ευρώ στο λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια κίνηση έχει κάνει και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντ. Κάντας, ο οποίος συνολικά έχει επιστρέψει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ειδικός λογαριασμός της Τραπέζης της Ελλάδος δημιουργήθηκε περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου εκεί να κατατίθενται όλα τα χρήματα που αποτελούν προϊόν εγκληματικών ενεργειών κατά του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με απόφαση της κυβέρνησης το ποσό αυτό θα διατεθεί για τις ανάγκες του χώρου της Υγείας και της Παιδείας».

ελευθεροτυπια 

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: